29 września 2014

Kotleciki ziemniaczane

Bardzo lubię robić kotleciki. Ze wszystkiego z czego się da.
Te to po prostu niebo w gębie.
Przepyszne!
Można podawać z jogurtem , sosem pieczarkowym. Czy jako dodatek do barszczu.

 
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
(źródło: przystole)
 
3 duże ziemniaki
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
1 duża cebula
sól, pieprz
1 łyżka masła do smażenia cebuli
bułka tarta
olej
 
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić i obrać. Przepuścić przez praskę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle.
Do ziemniaków dodać wystudzoną cebulę, jajko, mąkę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Z ciasta uformować niewielkie kulki, obtoczyć w bułce tartej i spłaszczyć w dłoni, żeby powstały płaskie kotleciki.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu ston na złoty kolor.
 
SMACZNEGO :)
 

3 komentarze:

  1. Również je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Podałabym z sosem grzybowym. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy30.9.14

    super smaczne nawet Januszowi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)