Przepyszne ciasto, które mnie absolutnie oczarowało.
Siostra w swoim przepisie podaje , żeby na górę zrobić lukier i posypać orzeszkami. Mnie niestety ograniczał brak czasu, ale ciasto i tak było mega pyszne!
KRUSZYNKA CYTRYNOWA
(źródło: 100 NOWYCH CIAST SIOSTRY ANASTAZJI z moimi drobnymi modyfikacjami)
8 jaj
cukier: tyle ile waga jaj
masło: tyle ile waga jaj
mąka: tyle ile waga jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 cytryny
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i wyciśnięty sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w 180 st przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
SMACZNEGO :)
mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis można łatwo zapamiętać, super ciacho :)
OdpowiedzUsuń