19 września 2014

Kruszynka Cytrynowa Siostry Anastazji

Z wyglądu ... niby nic. Taka szara myszka. Za to jak zaczyna się jeść ... okazuje się, że to królowa.
Przepyszne ciasto, które mnie absolutnie oczarowało.
Siostra w swoim przepisie podaje , żeby na górę zrobić lukier i posypać orzeszkami. Mnie niestety ograniczał brak czasu, ale ciasto i tak było mega pyszne!

 
KRUSZYNKA CYTRYNOWA
(źródło: 100 NOWYCH CIAST SIOSTRY ANASTAZJI z moimi drobnymi modyfikacjami)
 
8 jaj
cukier: tyle ile waga jaj
masło: tyle ile waga jaj
mąka: tyle ile waga jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 cytryny
 
Masło utrzeć z cukrem, żółtkami, dodając mąkę z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i wyciśnięty sok. Z białek ubić pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
 
Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Piec w 180 st przez ok 40 minut (do suchego patyczka).
 
SMACZNEGO :)
 
 

2 komentarze:

  1. mniam! już z samego rana cieknie mi ślinka! wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że przepis można łatwo zapamiętać, super ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)