15 października 2014

Panokieć czyli dziwne nazwy ciast

Naprawdę nie rozumiem dlaczego to przepyszne ciasto ma tak dziwną nazwę. Może ze względu na migdały posypane na górze. Nie wiem.
Wiem jedno, że jestem zakochana w tym cieście.
Pierwszy raz jadłam je poczęstowana przez kolegę w pracy. I odpłynęłam... Słodki krem , beza i wszystko zwieńcza kwaskowaty dżem porzeczkowy. Bajka i niebo w gębie.
Ciasto piecze żona kolegi i ciagle go męczę prośbami, że może by tak paznokieć do pracy przyniósł.
Owszem od czasu do czasu przynosi, ale dostałam też i przepis i słoiczki z domowymi przetworami z porzeczek i sama  mogłam zaszaleć.

 
PAZNOKIEĆ
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
30 dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
 
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
 
Krem:
30 dag masła
puszka masy krówkowej
 
Dodatki:
paczka płatków migdałowych
dżem porzeczkowy
 
Ciasto: z podanych składników  zagnieść ciasto  i podzielić na dwie równe części.
 
Beza: białka ubić na parze z cukrem i cukrami waniliowymi.
 
Krem: Masę krówkową zmiksować z masłem.
 
Ciasto rozwałkować . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , na nim ułozyć pierwszą część ciasta i posmarować 1/2 bezy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20-30 minut.
Należy uważać przy wyjmowaniu ciasta z blachy ponieważ bardzo się kruszą. Następnie zrobić to samo z drugą częścią ciasta.
 
Kiedy mamy już upieczone dwa placki składamy ciasto.
 
Ciasto - krem - dżem - ciasto - krem - dżem. Wierzch ciasta również posmarować kremem i obficie posypać płatkami migdałowymi.
 
SMACZNEGO :)
 
 

5 komentarzy:

  1. Nazwa niezbyt smaczna, za to wygląd kusi, oj kusi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nazwa faktycznie, hmm... Oryginalna :) Prawie tak kusząca jak pleśniak ;)
    Niemniej, ciacho wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ jestem ciekawa smaku tego ciacha:) nazwa świetna:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy6.1.15

    nazwa jak nazwa -dżem-rozumiem,że chodzi o czarną porzeczkę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie - wszystko jedno czy czerwoną czy czarną porzeczkę.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)