11 lutego 2010

Tarta z porem i salami

Zakochałam się w tartach :-)
Odkryłam je i już widzę, że teraz zacznie się okres fascynacji i prób. Poznawania i eksperymentowania :).
Po tarcie z jabłkami, przyszła kolej na coś wytrawnego.
Przepis ściagnęłam od Chochelek, dodałam to co miałam w lodówce i wyszła mi przepyszna tarta .


TARTA Z POREM I SALAMI

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
szczypta soli
odrobina zimnej wody

Nadzienie:
1 duży por
15 dkg salami
100 ml kwaśnej śmietany
1 jajko
sól, pieprz , gałka muszkatołowa
2 łyżki strartego sera

Mąkę wymieszac z solą. Dodac pokrojone na kawałki zimne masło, ucierac. Dodac jajko i odrobinę wodę. Wyrobic ciasto. Zawinąc w folie i włożyc na godzine do lodówki.
Po schłodzeniu rozwałkowac ciasto i ułożyc w formie. Ciasto w formie nakryc papierem do pieczenia i obciążyc fasolą lub ryżem. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 10 minut. Następnie zdjąc ryż / fasolę i piec jeszcze 5 minut.

Por oczyścic. Pociąc na talarki. Posolic i podsmażyc kilka minut na patelni. Dusic do miękkości.
Salami pokroic w kosteczkę.
W miseczce roztrzepac jajko, dodac śmietanę, przyprawy oraz ser.
Na ciasto wyłożyc por, salami , polac śmietanką z jajkiem i serem. Popieprzyc.
Piec jeszcze ok. 30 minut.

A potem... można się częstowac, tylko szybko, bo ani się człowiek nie obejrzy, a już nie ma ani kawalka.


SMACZNEGO :-)

7 komentarzy:

  1. Tarty są pyszne :) I jest tyle możliwości!
    Pozdrawiam
    Chochelka Grubsza

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja też muszę taką zrobić bo ostatnio zasmakowałam w tatrtach i salami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też je uwielbiam :) z przyjemnością będę śledziła Twoje eksperymenty smakowe. Sama dla inspiracji odwiedzam miejsce "francuski łącznik" w którym jest mnóstwo różnych tart, niestety nie mają swojej strony internetowej. Ale jeśli będziesz w Poznaniu to koniecznie musisz się tam pojawić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jest sliczna i apetyczna! Chętnie bym spróbowała. Ja nigdy nie robiłam jeszcze, może trzeba to zmienić?;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam tary, jestem ich miłośniczką, a przede wszystkim dlatego że tarta z brzoskwiniami to był mój pierwszy wypiek :D

    wytrawne też lubię, chociaż może troszkę mniej :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pstrykam : o tak, dopiero teraz odkrywam, że możliwości jest mnostwo :)

    Edysia : koniecznie !!

    Urbanska_Anna : bardzo mnie to cieszy. A jak tylko bede miała możliwośc pojawic sie w Poznaniu, to napewno odwiedze to miejsce.

    Majanko : oj musisz, musisz. Naprawde warto.

    Viridianko : a ja mam w planach wlasnie tarte z brzoskwiniami

    Pozdrawiam Was wszystkie cieplutko :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepadam wręcz za tartami z porem. Ale z salami jeszcze nigdy nie próbowałam :) Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)