12 lutego 2010

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Do tej pory robiłam racuszki bez drożdży.
Ale na blogu Wiosenki pojawił się pyszny, prosty przepis na racuchy drożdżowe.
I wczoraj zjadłam pączka, a dziś objadam się pysznymi racuszkami.
Jak szalec , to szalec, niedługo zacznę myślec o lini :-)
Póki co... zapraszam na pyszne małe, co nie co :)


RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKIEM

1 1/2 szklanki mąki
2 dag drożdży
szklanka mleka
8 łyżek cukru pudru
2 jajka
2-3 jabłka
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Drożdże rozkruszyc, rozetrzec z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki i 1/3 szklanki letniego mleka. Rozczyn zostawic do wyrośnięcia.
Do mąki wlac rozczyn, dodac resztę mleka, jajka, cukier i wszystko zmiksowac. Powinno miec konsystencję gęstej śmietany.
Jabłka obrac i zetrzec na tarce na dużych oczkach. Dodac do ciasta, delikatnie wymieszac.
Smażyc na rozgrzanym oleju z dwóch stron.
Oprószyc cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Dla mnie takie racuchy to smak dzieciństwa. Każdy je zna, każdy (tak mi się wydaje :) lubi. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne racuszki! Bardzo lubimy:)))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Ja też bardzo lubię racuchy z jabłkami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak proste a pyszne racuszki:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. TY gadzino ;p Ja miałam zamiar robić jutro:)
    A piękne ci wyszły teraz to dopiero mam smak na nie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kasia: ja znalam takie bez drożdży :)) I też pamietam jak mama je robila. Mniam.

    Majanko: nie znam chyba osoby ktora by nie lubila racuszkow :)

    Isadora: :-)) pozdrawiam

    Wiosenko: otoz to! :))

    Gosia: trzeba było się umowic i moze razem byśmy coś upiekly :D Cieplutko Cie pozdrawiam!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. szaleństwo w pełni
    ale jakie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. i ja jadłam dzisiaj racuszki na obiad ;) jak szaleć to szaleć - dokłądnie tak :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)