12 marca 2015

Pasztet z soczewicy ze śliwką

Ten pasztet z pewnością zagości na naszym stole wielkanocnym.
Już Mąż się pytał "czy aby napewno go zrobię".
Jest prosty do wykonania i bardzo smaczny.

 
PASZTET Z SOCZEWICY ZE ŚLIWKĄ
(źródło: JADŁONOMIA)
 
2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
100 ml oleju
2 cebule
10 suszonych śliwek
2 - 3 łyżki sosu sojowego 
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 ziarno jałowca
3/4 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki cząbru
szczypta gałki muszkatołowej 
sól i czarny pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
 
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba. 
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 2/3 masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważająć, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 - 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać. 
 
 
SMACZNEGO :)
 
 

2 komentarze:

  1. Robiłam ten pasztet, tyle, że zamiast śliwek była żurawina. Całkiem smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie:) ... ja tez mam zamowienie na coś pysznego i zdrowego:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)