04 sierpnia 2014

Chrupiący torcik z truskawkami

To było moje urodzinowe ciasto :). Miało się pokazać na blogu już jakiś czas temu, ale ... nie było czasu.
Ciasto robi się szybko. Przepis znalazłam w książeczce lidla.
Torcik jest przepyszny, jedyne "ale" mam do spodu. Był za twardy, ciężko się go kroiło, dlatego kolejnym razem zrobię do na ciasteczkach. Po prostu .

 
TORCIK Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ
(żródło z moimi modyfikacjami: Lidl)
 
2 galaretki truskawkowe
 
3 tabliczki czekolady z chrupkami
2 opakowania wafelków w polewie czekoladowej gorzkiej
50 g miękkiego masła
niewielka ilość oleju do wysmarowania formy
niewielka ilość cukru pudru do oprószenia formy
 
2 opakowania śmietanki UHT 30%, mocno schłodzonej
8 g żelatyny namoczonej w 30 ml wody
60 g cukru pudru
 
ok 700 g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
 
Galaretkę rozpuszczamy w gotującej się wodzie, odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
 
Czekoladę łamiemy na kawałki. Kawałki czekolady wrzucamy do miski. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, mieszając co 10-15 sekund. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy miękkie masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się masła. Wafelki bardzo mocno kruszymy i dodajemy do czekolady. Czekoladę z wafelkami dokładnie mieszamy. Na dno formy posmarowanej odrobiną oleju i oprószonej niewielką ilością cukru pudru wykładamy chrupiącą masę. Masę równomiernie rozprowadzamy na dnie formy. Formę z chrupiącym spodem odstawiamy do lodówki na 45 minut do zestalenia.
 
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy za pomocą miksera. Namoczoną żelatynę podgrzewamy przez chwilę w mikrofalówce, żeby się rozpuściła. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do naczynia, mieszamy z cukrem pudrem i stopniowo łączymy z odrobiną ubitej śmietany. Składniki łączymy z pozostałą częścią ubitej śmietany. Śmietanową masę rozkładamy równo na chrupiącym spodzie i wstawiamy do lodówki, żeby śmietanka się zestaliła.
 
Truskawki układamy na zestalonej śmietance. Truskawki delikatnie dociskamy do śmietanki. Gdy galaretka zacznie żelować, delikatnym strumieniem zalewamy nią truskawki w formie. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się galaretki.
 
 
SMACZNEGO :)
 
 
 
 
 
 
 

2 komentarze:

  1. Przepyszny!! Bardzo ciekawe połączenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najlepsze życzenia :)
    Torcik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)