06 sierpnia 2014

Bo dobra kaczka nie jest zła.

Pierwszy raz odważyłam się upiec kaczkę.
Nie wiem dlaczego wydawało mi się to szalenie trudnym przedsięwzięciem. Okazuje się, że nie ma nic prostszego niż kaczka z jabłkami.

 
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI
 
1 kaczka
2-3 jabłka
2-3 łyżki majeranku
sól, pieprz
olej rzepakowy
 
Kaczkę umyć i oszuszyć. Natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i nasmarować olejem.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Wymieszać jabłka z łyżeczką majeranku i włożyć do środka kaczki.
Ptaszysko można zaszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami.
 
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Kaczkę ułożyć w brytfance i piec ok 2 godzin. Podlewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
 
SMACZNEGO :)
 


3 komentarze:

  1. Pamiętam jak pierwszy raz piekłam indyka, też byłam pełna obaw, ale wyszło dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, chciałabym kiedyś upiec. Zawsze mam wrażenie, ze to mega trudne, nie wiem, dlaczego.
    Usciski :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealna po prostu!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)