Nie wiem dlaczego wydawało mi się to szalenie trudnym przedsięwzięciem. Okazuje się, że nie ma nic prostszego niż kaczka z jabłkami.
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI
1 kaczka
2-3 jabłka
2-3 łyżki majeranku
sól, pieprz
olej rzepakowy
Kaczkę umyć i oszuszyć. Natrzeć z zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i nasmarować olejem.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Wymieszać jabłka z łyżeczką majeranku i włożyć do środka kaczki.
Ptaszysko można zaszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami.
Piekarnik rozgrzać do 200 st. Kaczkę ułożyć w brytfance i piec ok 2 godzin. Podlewać od czasu do czasu wytopionym tłuszczem.
SMACZNEGO :)
Pamiętam jak pierwszy raz piekłam indyka, też byłam pełna obaw, ale wyszło dobrze :)
OdpowiedzUsuńWow, chciałabym kiedyś upiec. Zawsze mam wrażenie, ze to mega trudne, nie wiem, dlaczego.
OdpowiedzUsuńUsciski :*
Idealna po prostu!
OdpowiedzUsuń