Zaczepiał, muskał. Wiem, że już niedługo przyjdzie wiosna. Już wysyła swoich posłańców i można się cieszyć.
W zamrażarce z kolei też miałam coś co czekało na odmrożenie. Białka. Zbierały się i zbierały w końcu nadeszła ich pora.
Piekłam już babkę z białek i szklankowe z makiem teraz przyszła pora na kokos :). Przepis znalazłam u Młodej Mężatki i już więcej nic nie trzeba było.
Ciasta białkowe są bardzo delikatne. I to mi w nich bardzo odpowiada.
CIASTO BIAŁKOWE Z KOKOSEM
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszenne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
185 g letniego masła roztopionego
1 szklanka kokosu
Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Podczas ubijania dodajemy porcjami kokos, jak się skończy to mąki (najlepiej je razem ze sobą wymieszać i przesiać razem z proszkiem do pieczenia). W następnej kolejności wlewamy powoli letnie masło.
Wylewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
SMACZNEGO :)
Ach, gdybym miała szklankę białek, zaraz pobiegłabym do kuchni, by je upiec. Lubię takie nieskomplikowane przepisy...
OdpowiedzUsuńTo prawda mega proste i smaczne :)
Usuńwygląda obłędnie:) lekko, delikatnie i bardzo puszyście:)wspaniałe ciasto na ciepłe, wiosenne dni!
OdpowiedzUsuńmniami, genialne zdjęcia!!
OdpowiedzUsuńDzięki :D
Usuńjakie puchate!
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś babkę z białek .... pyszna była - a tutaj mam jej wypasioną kokosową wersję:) Cudo:)
OdpowiedzUsuńO mniamku jakie pyszne no i z kokosem. Uwielbiam. Widać, że wilgotne i smaczne.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Kochana :*
Better - choice : Faktycznie wyszło puchate :)
OdpowiedzUsuńJolu: polecam naprawdę :))
Majana: cieszę się, że Ci się podoba :)) buziaki
Przepis na takie ciasto jest zawsze w cenie :) bo często białka mam zamrożone :)
OdpowiedzUsuńCieszę się niezmiernie :)
UsuńJeszcze nie robiłam chyba babki na samych białkach... Ale musi być lekka i puszysta, a takie lubię! :) Może na Wielkanoc wypróbuję taką wariację? :)
OdpowiedzUsuńWypróbuj, prosta a smaczna :)
UsuńBardzo ,ale to bardzo dawno temu jadłam ,czy robiłam takie czy podobne ciasto .Nie pamiętam ,ale wiem ,że była pyszna
OdpowiedzUsuńWiosna była u nas na chwilkę i znowu zrobiło się totalnie zimno ,i wietrznie .
Ja chcę wiosnę !Jużżżżżżżżżżżżżżż
U nas była i niestety znikła, może znowu przyjdzie już niedługo.
UsuńAle puszysta i delikatna! Świetna!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)
OdpowiedzUsuńJak masz tylko białka , koniecznie spróbuj :)
Usuń