06 marca 2013

Białkowe ciasto kokosowe

Jak długo czekałam na ten czas. Całą zimę :). Wczoraj w końcu poczułam. Ciepły wiatr na policzku. Wracałam do domu , a wiatr drażnił się ze mną.
Zaczepiał, muskał. Wiem, że już niedługo przyjdzie wiosna. Już wysyła swoich posłańców i można się cieszyć.
W zamrażarce z kolei też miałam coś co czekało na odmrożenie. Białka. Zbierały się i zbierały w końcu nadeszła ich pora.
Piekłam już babkę z białek i szklankowe z makiem  teraz przyszła pora na kokos :). Przepis znalazłam u Młodej Mężatki i już więcej nic nie trzeba było.
Ciasta białkowe są bardzo delikatne. I to mi w nich bardzo odpowiada.


CIASTO BIAŁKOWE Z KOKOSEM

1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki pszenne
1 łyżeczka proszku do pieczenia
185 g letniego masła roztopionego
1 szklanka kokosu

Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli na sztywno. Dodajemy cukier i dalej miksujemy. Podczas ubijania dodajemy porcjami kokos, jak się skończy to mąki (najlepiej je razem ze sobą wymieszać i przesiać razem z proszkiem do pieczenia). W następnej kolejności wlewamy powoli letnie masło.
Wylewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).


SMACZNEGO :)




19 komentarzy:

  1. Ach, gdybym miała szklankę białek, zaraz pobiegłabym do kuchni, by je upiec. Lubię takie nieskomplikowane przepisy...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie:) lekko, delikatnie i bardzo puszyście:)wspaniałe ciasto na ciepłe, wiosenne dni!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniami, genialne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam kiedyś babkę z białek .... pyszna była - a tutaj mam jej wypasioną kokosową wersję:) Cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O mniamku jakie pyszne no i z kokosem. Uwielbiam. Widać, że wilgotne i smaczne.
    Pozdrowienia Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Better - choice : Faktycznie wyszło puchate :)

    Jolu: polecam naprawdę :))

    Majana: cieszę się, że Ci się podoba :)) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na takie ciasto jest zawsze w cenie :) bo często białka mam zamrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nie robiłam chyba babki na samych białkach... Ale musi być lekka i puszysta, a takie lubię! :) Może na Wielkanoc wypróbuję taką wariację? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ,ale to bardzo dawno temu jadłam ,czy robiłam takie czy podobne ciasto .Nie pamiętam ,ale wiem ,że była pyszna
    Wiosna była u nas na chwilkę i znowu zrobiło się totalnie zimno ,i wietrznie .
    Ja chcę wiosnę !Jużżżżżżżżżżżżżżż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas była i niestety znikła, może znowu przyjdzie już niedługo.

      Usuń
  10. Ale puszysta i delikatna! Świetna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada fantastycznie, smakuje pewnie rownie dobrze =)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz tylko białka , koniecznie spróbuj :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)