13 stycznia 2010

Ziemniaki do żurku

Przepis na żurek pewnie kiedyś zamieszczę. Jak tylko podejrzę jak mój małżonek go robi :D.
Żurek jadamy przeważnie z ziemniaczkami pokrojonymi normalnie w kosteczkę, które sa już w samym żurku.
Jest jeszcze jedna metoda. To ziemniaki ugotowane, utłuczone i podsmażone na paletni razem z cebulką.

Moja wersja to wersja "lajt".



ZIEMNIAKI DO ŻURKU

Obrać kilka ziemniaków. 1 cebulkę pokroić w pół talarki. Dodać 1-2 ząbki czosnku. Wszystko razem ugotować. Jak ziemniaki będą już miękkie, odcedzić, dodać 1 łyżeczkę masła i zrobić pure.
I to wszystko :)

SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam żurek..moj M..kreci nosem ach.. sama nie wiem jak mozna nie lubic zzurku.. :) Aj musze zaczac chodzic do ciebie na obiadki hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Też fajny sposób! ja dziś miałam żurek i dałam ugotowane w mundurkach, pokrojone w talarki. następnym razem spróbuję tego sposobu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gosia zapraszam serdecznie :)))

    Grazyna, no prosze jak się zgralysmy ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja zawsze tłukę ziemniaczki razem z boczkiem i cebulką i tak podaję na stół. Jej, to jest poezja! :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)