Piekłyśmy te ciasteczka wieczorem, na drugi dzień miały być na zawody, ale szczęśliwie zostało i w domu trochę.
Zaraz po wyciągnięciu blachy i oczywiście ostudzeniu dziecię spróbowało i stwierdziło, że "eee, no mogą być". Ale na drugi dzień, po zawodach, jak dorwała się do talerzyka z ciasteczkami , jadła i tylko pytała czy może jeszcze.
Stwierdzam, jednogłośnie z moją córką, że faktycznie smaku nabierają po nocnym leżakowaniu :).
W oryginalnym przepisie u Olgi do obtaczania ciasteczek jest sam cukier, Magiczny piekarnik :) dodała cynamon, ja jeszcze sypnęłam szczyptą kardamonu.
CIASTECZKA SEROWE
200 g zamrożonego masła
200 g twarogu
2 szklanki mąki
2 żółtka
2 łyżki zimnej wody
1 szklanka cukru
łyżeczka cynamonu
szczypta lub dwie kardamonu
Masło wyciągnąć z zamrażalnika i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać pokruszony twaróg i mąkę. Szybko zagnieść ciasto. Następnie dodać żółtka i wodę. Ponownie zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po wyjęciu lodówki rozwałkować cienko ciasto. Wykrywać koła za pomocą szklanki.
Cukier wsypać do miseczki, dodać cynamon, kardamon i wymieszać.
Wycięte koło umieścić w miseczce z cukrem i obtoczyć.
Następnie złożyć koło na pół i znowu obtoczyć w cukrze.
Znowu złożyć na pół, otrzymamy wtedy :)... i znowu obtaczamy w cukrze.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć ciasteczka
Piec w 170 st. C. ok 25 minut.
SMACZNEGO :)
robiłam te same ciasteczka, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńCiesze się bardzo :)
UsuńWyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuńI naprawdę sa pyszne :)
UsuńŚliczne, jeszcze takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńWyglądają jak małe naleśniczki
No popatrz tak na to nie zerknęłam, ale faktycznie mini nalesniki :))
UsuńPiękne są! Z kardamonem mmmm!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podobają :))
UsuńAle apetycznie wyglądają
OdpowiedzUsuńwyglądają pięknie ! kradnę przepis <3
OdpowiedzUsuńDzięki :)) Kradzione podobno nie tuczy :)
UsuńJa też kradnę przepis..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuń:)) Kradnij, kradnij :))) w boczki nie pójdzie :)
UsuńBardzo fajne ciastka:) Trzeba będzie wypróbować;)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie:)
Dziękuję :) pozdrawiam
UsuńHaniu,śliczne te ciasteczka i bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Wielkie dzięki kochana ! Ściskam!!
UsuńCieszę się, że zainspirowałam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
To ja się ciesze i bardzo dziękuję :)) Pozdrawiam
Usuńbardzo ciekawe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :))
UsuńWyglądają przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńI naprawdę są dobre :)
Usuńwygladają cudownie w tej cukrowej skorupce:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Jolu :))
Usuńcudowne kształty :) chyba upiekę jadąc w odwiedziny do rodziców :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie to zrob i daj znać jak smakowały :)
UsuńAle fajne te ciasteczka
OdpowiedzUsuńDzieki wielkie :)
Usuńpodoba mi się sposób złożenia tych ciasteczek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)
pozdrawiam ciepło :)
Usuń:)) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGenialne te ciasteczka. Wyglądają jak maleńkie naleśniczki :) Jaka szkoda, że nie mam twarogu...
OdpowiedzUsuńMOże już masz :) zrob koniecznie :)
UsuńCudne są! Na pierwszy rzut oka wyglądały na smażone :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
UsuńPiękne te ciasteczka!Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMniam! Uwielbiam wszystko, co obtoczone w takim cynamonowym cukrze! Pozdrawiam Haniu :)
OdpowiedzUsuń