04 stycznia 2010

Sernik na ciemnym spodzie

Wieki nie robiłam sernika. Oj wieki.
No, ale przyszla okazja. Odwiedziny teściów. Poszperałam, poszukałam, a że miałam ochotę na sernik z czymś ciemnym :) najlepszy wydał mi się sernik od Kuchareczki58 i za nią ten przepis cytuję.



SERNIK NA CIEMNYM SPODZIE

CIASTO:
3/4 kostki margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połaczyc i zagnieśc z nich ciasto. Wstawic do lodówki.

MASA SEROWA:
1 kg sera (miałam taki z wiaderka)
6 żółtek
1,5 szklanki cukru
6 białek
1 budyń śmietankowy
1 kostka margaryny
kilka kropli olejku waniliowego (u Kuchareczki jest arakowy)

Margarynę, żółtka i 1 szklankę cukru zmiksowac. Następnie dodawac po 1 łyżce sera i ciągle miksowac. Na koniec dodac budyń w proszku i olejek.
Białka ubic na sztywną pianę. Dodac 1/2 szklanki cukru. Zmiksowac.
Ubite białka z cukrem wmieszac delikatnie łyżką do masy serowej.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyc większą częśc ciasta, na to masę serową i na wierzch dac pozostałe ciasto starte na tarce o dużych oczkach.
Piec w temp. 200 st C ok 1 godziny (+ 10 minut)
Pozostawic w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.

SMACZNEGO :)

14 komentarzy:

  1. Wspanlily serniczek ;) Kochana piekny i rowniutki. a powiedz mi czy masa serowa jest zwarta czy raczej puszysta?

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa jest właśnie taka w sam raz :) Nie sypie się, nie jest za mocno zwarta. Nie za luźna. Naprawdę jest świetnia. Polecam. I pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam robiłam taki sam na Nowy Rok,tak szybko poszedł że nie zrobilam nawet zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny sernik! Ja nigdy nie mam dość serników :) Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje za udział w Akcji "Festiwal (s)maku"! :D

    Ps. Serniczek prezentuje się wyborowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny! jak to się stało ,że dopiero teraz na niego natrafiłam....? Dzięki za promocję ;)Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchareczko, ja wszystkie Twoje ciasta mogę piec w ciemno :))
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy6.2.12

    Witam,mam pytanie czy mogę do sera dodać mandarynki z puszki i zamiast margaryny dodać masła pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, jestem pewna, że masło będzie dużo lepsze. A mandarynki nie powinny zaszkodzić tylko podnieść smak :)
    Czekam potem na informację jak wyszedł sernik :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy9.4.12

    Wspaniały sernik!! Naprawdę najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam na ciemnym spodzie! Gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo dziękuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam sernik...a Twój wygląda przepysznie :)
    Dodaję Cię do "czytanych", aby nie przegapić kolejnej pyszności jaką przygotujesz.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzeno, bardzo bardzo Ci dziękuję :)))

      Usuń
  13. Bardzo lubię, jakis czas temu często gościło na naszym stole, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)