13 czerwca 2012

Rafaello

Czy Was też ogarnął szał EURO 2012?
Ja piłki nożnej nie lubię, tzn. nie przepadam , ale nie wiem  jak to możliwe, ale codziennie w godzinach kiedy leci mecz mam włączony telewizor :). Na szczeście mam męża zupelnie nie zainteresowanego piłką nożną, więc na codzień nie ogląda rozgrywek, teraz tylko robi od czasu do czasu wyjątek i wspólnie oglądamy :).
Aczkolwiek nie powiem , w 1998 :)) roku obejrzałam od deski do deski większość meczy z moim bratem . Mecz otwarcia oglądaliśmy wcinając czipsy. A z kolei w 1994 roku też oglądałam mecze i kochałam się w Romario i Maldinim :)))) Kto ich pamięta? Stare dobre czasy.

Jeżeli macie ochotę na chwilę przerwy i lubicie kokos to zachęcam do zrobienia tego oto ciasta. Przepis dostałam wieki temu od koleżanki. Kilka lat temu robiłam do bardzo często, potem przeleżało trochę zapomniane i teraz je odświeżyłam.



RAFAELLO

Biszkopt:

4 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zmiksować białka na sztywną pianę dodać cukier i miksować dalej. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Wszystko razem zmiksować. Piec w temp. 150 st. C przez ok 30 minut.

Krem:

2 śmietany kremówki
2 śnieżki
2 paczki kokosu (po 100 g każda)
1 czekolada biała

dżem brzoskwiniowy

Odlać do garnuszka połowę jednej kremówki, dodać połamaną na kawałeczki białą czekoladę i roztopić (ale nie gotować). Ostudzić.
Do pozostałej śmietanki dodać śnieżki i zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladę i kokos i zmiksować wszystko razem.

Biszkopt posmarować dżemem. Nałozyć krem. Można ozdobić ciasto wiórkami czekoladowymi. Ciasto schłodzić w lodówce.



SMACZNEGO :)



24 komentarze:

  1. To jest pyszne! uwielbiam rafaello

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kokosowe ciasto - zawsze i wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie szał trwa .Chłopaki oglądają wszystkie mecze ,a ja z nimi ( ale tylko w takich wypadkach jak tak ważne jak EURO 2012)
    Takie pyszne ciacho z wielką chęcią przy meczu ,łyżeczką ,po kawałeczku .Pycha .Jak możesz podziel się co ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się po cichu, że ja wlasnie tak wyjadałam z blachy :) łyżeczką !! Wstyd mi :) pozdrawiam !!

      Usuń
  4. Ja fanka pilki noznej nie jestem. Uwielbiam za to rafaello, chociaz takiego na biszkopcie jeszcze nie jadlam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo, to zachęcam do spróbowania! Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszne rafaello :)
    Lubię kokosowe, mniam,mniam:)
    A szaleństwo ? Oczywiście,że tak! Oglądam mecze, szaleję, kibicuję i ne mogę doczekać się soboty.
    Polska Biało-Czerwoni!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu wiem, że Ty fanką jesteś !!! Szkoda, że nasi już zakonczyli :( Pozdrawiam

      Usuń
  6. U mnie szału nie ma wogóle ...a wręcz drażnią mnie te wszystkie reklamy i inne cuda .... ale rafaello, jako wielbicielka kokosowych smaków, zjadłabym chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i na pewno tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba :) pozdrawiam

      Usuń
  8. takie rafaello to bym sobie chętenie zjadła, ja robiłam kiedyś to na krakersach ale wcale mi nie smakowało :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To teraz spróbuj na biszkopcie :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam rafaello! zdecydowanie bardziej, niż pralinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy14.12.12

    a śmietanki 0,5 l ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w sumie to ma byc 0,5 l. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Anonimowy15.12.12

      dzieki :) pozdrawiam

      Usuń
  11. Anonimowy20.3.13

    Na jaką wielkość blachy podany jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy6.5.13

    W sobotę zrobiłam...REWELACJA!!! szukałam przepisu na kremówce,ponieważ z kremem budyniowym moim zdaniem są nieciekawe,a to było bajeczne.Zrobiłam 1,5 porcji kremu,chyba lepiej bo było więcej przyjemności.POLECAM ZDECYDOWANIE TEN PRZEPIS!

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy6.5.13

    moja podpowiedź- na wierzchu posypać migdałami,wygląda ładniej...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)