28 stycznia 2010

Ziemniaki z tuńczykiem

Jedno z moich ulubionych dań. Gdybym jeszcze miała okazję dodac do tego dania prawdziwego tuńczyka bylabym wniebowzięta :).
Narazie muszę się zadowolic puszkowym tuńczykiem.

Pyszne danie kiedy za oknem akurat zawieja śnieżna.



ZIEMNIAKI Z TUŃCZYKIEM
2 łyżki oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
800 g ziemniaków
1 czerwona papryka
3/4 szklanki białego wytrwnego wina
puszka tuńczyka
sól, pieprz, tymianek

Cebulę pokroic w półtalarki. Czosnek drobno posiekac. Rozgrzac olej, na to wrzucic cebulę i czosnek. Zeszklic.
Ziemniaki obrac i pokroic w plasterki.
Dodac do cebuli i czosnku. Popierzyc i dodac 1 małą łyżeczkę tymianku.
Podsmazyc ok 10 minut. Paprykę pokroic w paseczki. Dodac do ziemniaków. Podlac winem. Dusic do miękkości. Podlewac w razie potrzeby wodą.
Jak ziemniaki i papryka będa już miękkie dodac tuńczyka. Wymieszac. Dusic już zaledwie kilka minut. Doprawic do smaku.

I można podawac.

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Hmn proste danie:) Czyli napewno pyszne:) Jak je zobaczyłam to przypomniał mi się smak podmażonych ziemnikó z kwaśnym mlekim..niby nic wielkiego, ale gdy byłam mała moja mam zajadała się tym, a teraz ja także :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nie jadłam tuńczyka z ziemniakami, musze spróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)