04 czerwca 2012

Urodzinowe CYCKI ... MURZYNKI :-)

Czas leci do przodu , nie da się tego zatrzymać, ani ukryć.
Kilka dni temu miałam urodziny, a o tym, że się zbliżają, systematycznie przypominali mi koledzy z pracy, którzy niecierpliwie czekali na ciasto.
Nawet gdybym była umierająca musiałabym ciasto przynieść do pracy. Inaczej by mi nie darowali :).
Zastanawiałam się czym ich zadowolić i pomyślałam o ... tzw. CYCKACH MURZYNKI. Ciasto widziałam na różnych blogach, dawno, dawno temu gdzieś je jadłam, ale sama nigdy nie piekłam.
No i podobno wyszło bardzo dobre :). Przepis wzięłam od Doroty, ale polewę zrobiłam po swojemu.



CYCKI MURZYNKI
(źródło: MOJE WYPIEKI)

Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto makowo-kokosowe:
210 g cukru
3/4 szklanki maku (suchego)
100 g wiórków kokosowych
6 białek

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć z ostudzonym budyniem, do gładkości.

Polewa czekoladowa:
1 tabliczka czekolady deserowej lub mlecznej
1/3 kubka śmietany kremówki

Czekoladę połamać do miseczki szklanej i rozpuścić w kąpieli wodnej, podlać śmietanką. Polewę ddokładnie rozpuścić.

Dodatkowo potrzebujemy:
dżem brzoskwiniowy
okrągłe biszkopty
białe półsłodkie wino
rodzynki

Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniowo - maślaną, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą.







SMACZNEGO :)





























20 komentarzy:

  1. Spóźnione najlepsze życzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszytskiego najlepszego ;))) a ciasto pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam i też robię to ciasto z tego przepisu, jest pyszne! Najlepszego;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin .Naj ,naj ,naj
    W pracy mam identyczną sytuację .Zrób ciacho ,a póżniej umieraj !!!
    Ciacho wyszło Ci piękne .Cycuszki jak się patrzy .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha :) czyli masz podobnie umieranie umieraniem, ale najpierw postaw ciacho :)

      Usuń
  5. Ślicznie Ci wyszło!:) Pyszne jest prawda? Też je robiłam kiedyś na imieniny mojego M. :)
    Wszystkiego najlepszego Haniu jeszcze raz :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Majanko kochana! Pyszne, ale ja w sumie to tylko blachę oblizywałam ;), ciasto rozeszło się raz dwa. :)

      Usuń
  6. Wszystkiego dobrego :)
    A swoją drogą, uwielbiam cycki murzynki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki :). Chłopaki też mi powiedzieli, że nie ma to jak cycek murzynki :)))

      Usuń
  7. Wszystkiego najlepszego:)
    Mimo, iż jestem kobietą stwierdzam, że takie Cycki to i ja lubie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielkie dzięki :), pozdrawiam

      Usuń
  8. Robiłam kiedyś to ciacho, ale bardzo dawno, jest na prawdę pyszne choć trochę pracochłonne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie trochę czasu trzeba mu poświęcić, ale ten smak :) ...

      Usuń
  9. Ciasto zawsze robi furorę, nazwa jest przednia :D I do tego pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zawsze mnie interesują ciasta, ktore mają ciekawą nazwę :)

      Usuń
  10. Ukochane ciasto mojego dzieciństwa! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. :-))) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)