Żurek jadamy przeważnie z ziemniaczkami pokrojonymi normalnie w kosteczkę, które sa już w samym żurku.
Jest jeszcze jedna metoda. To ziemniaki ugotowane, utłuczone i podsmażone na paletni razem z cebulką.
Moja wersja to wersja "lajt".
ZIEMNIAKI DO ŻURKU
Obrać kilka ziemniaków. 1 cebulkę pokroić w pół talarki. Dodać 1-2 ząbki czosnku. Wszystko razem ugotować. Jak ziemniaki będą już miękkie, odcedzić, dodać 1 łyżeczkę masła i zrobić pure.
I to wszystko :)
SMACZNEGO :-)
Uwielbiam żurek..moj M..kreci nosem ach.. sama nie wiem jak mozna nie lubic zzurku.. :) Aj musze zaczac chodzic do ciebie na obiadki hehe
OdpowiedzUsuńTeż fajny sposób! ja dziś miałam żurek i dałam ugotowane w mundurkach, pokrojone w talarki. następnym razem spróbuję tego sposobu :)
OdpowiedzUsuńGosia zapraszam serdecznie :)))
OdpowiedzUsuńGrazyna, no prosze jak się zgralysmy ;)
Pozdrawiam
A ja zawsze tłukę ziemniaczki razem z boczkiem i cebulką i tak podaję na stół. Jej, to jest poezja! :))
OdpowiedzUsuń