Przeglądałam ksiązkę kucharską GOTOWANIE RODZINNE i ... padło na Placki ryżowe. Nigdy placków z ryżu nie robiłam, więc pomyślalam dlaczego by nie ;).
Placuszki wyszly ... dobre, ale mnie czegoś w nich brakowało. Kolejnym razem czymś je zaostrze, bo chyba właśnie tej nutki pikanteri brakowało.
Po moich zmianach przepis wyglada tak:
PLACKI RYŻOWE
3 jajka
1/8 l mleka
3 łyżki mąki
cebula
100 g startego sera
2 torebki ryżu ugotowanego wedlug przepisu
łyżeczka ziół prowansalskich
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz, maggi
Jajka zmiksować z mlekiem i mąką na gładkie ciasto. Cebulę drobno poszatkować. Pietruszkę drobno poszatkować. Cebulę, pietruszkę ser i ugotowany ryż dorzucić do ciasta. Wymieszać. Dodać zioła prowansalskie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką do zupy nabierać niewielkie porcje ciasta z ryżem i kłaść na rozgrzanej oliwie. Placki smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
SMACZNEGO :)
Mniam ryżowe ;) Jeszcze takich nie robiłam, ale skorzystam z przepisu! Jak tylko jakis sosik do nich wymyśle ;))
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPodobają mi się te ryzowe placuszki! CHętnie kiedyś takie popełnię:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziewczyny, warto sprobowac, przynajmniej dla samego smaczku ;)
OdpowiedzUsuńSuper smakują z sosem grzybowym,pieczarkowym lub myśliwskim :)
OdpowiedzUsuń