20 stycznia 2010

Zupa cebulowa

Jeden z plusów siedzenia w domu to to, że mogę podawac reszcie mojej rodzinki ciepłe obiady.
I co najważniejsze nie odgrzewane, tylko gotowane w ten sam dzień.
Ponieważ mroźna zima trzyma za oknem , zapraszam na cieplutką zupę cebulową.



ZUPA CEBULOWA
80 g masła
550 g cebuli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3 łyżki mąki
1,7 l bulionu
pieprz
ser starty
grzanki

Cebulę poszatkowac w półtalarki i dusic na maśle jakieś 15 minut. Dodac sól i cukier, trochę zwiększyc ogień i dusic aż cebula lekko zbrązowieje.
Dodac mąkę i smażyc jakieś 2 minuty.
Dodac bulion. Gotowac ok 20 minut.
Doprawic pieprzem.
Zupę nalac do miseczki i posypac startym serem. Podawac z grzankami z serem.

SMACZNEGO :)

7 komentarzy:

  1. To ja poproszę taką, poproszę! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proszę ! Cebulowa razzzzzzz!

    OdpowiedzUsuń
  3. też bym chętnie zjadła :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli ... miseczka i dla blue_megi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest zupa, którą poznałam jako dziecko u przyjaciółki mojej mamy i podawana była z cudnymi grzankami :) To teraz mam na nią smaka:)*

    OdpowiedzUsuń
  6. O zupa cebulowa...kiedys na stłówce taka podawai..ach była okropna, a teraz mmi smakuje lepiej niż pomidorowa ;)NIe wiem czy wiek zrobił sowje, czy też moze pani któa gotowała ta zupe nie wkłąda wiele serca w przygotowywanie..właściwe to nic nie wkładała hehe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotku , wiec od dziela :)

    Gosiu hahhaha, ciekawe czy w ogole byla w niej cebula :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)