02 listopada 2016

Zupa z dyni

Dawno, dawno mnie nie było.
Teraz za oknem ponuro, ciemno dlatego rozgrzewam się kolorami , dynią i imbirem. :-)
Od czasu do czasu mam jednak piękny widok za oknem. Do tego jeszcze pyszna zupa i świat od razu wydaje się piękniejszy.
Przepis mam od jakiegoś czasu w swoim zeszycie, skąd się tam wziął niestety nie mam pojęcia :-).



 
ZUPA Z DYNI
 
500 g dyni po obraniu
250 g ziemniaków
25 g masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 - 2 łyżeczki startego pomidora
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 pomidor
1 - 1,5 l bulionu
prażone ziarenka słonecznika
 
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i imbir oraz ostrą paprykę.
Smażyć co chwilę mieszając przez kilka minut.
Wlać bulion, przykryć i gotować na małym ogniu .
Pomidora sparzyć, obrać , pokroić na ćwiartki, usunąć nasiona ,a miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy.
Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie.
Kiedy zupa lekko ostygnie -  zmiksować.
Najlepiej smakuje z zapiekankami i słonecznikiem.
 
 
SMACZNEGO :)
 
 
 

4 komentarze:

  1. Próbowałam już kilku przepisów, ale niestety zupa z dyni to nie nasza bajka .... choć samą dynie uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu a próbowałas już w wersji na słodko? I na ostro?

      Usuń
  2. Kolor cudowny .Cieszę się ,że już jesteś !!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D i ogromnie pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)