22 grudnia 2009

Karczek w kapuście z ananasem

Jakoś mało świątecznie w tym roku , ale spowodowane jest tym, że akurat w tym roku kto inny robi za mnie całą kuchenną obslugę świąt. ;)
Zreszta po świętach wszystko napisze.
Tylko pierniczki miały prawo świątecznie zaistnieć na naszym stole.

Ale karczek, który chcę Wam przedstawić doskonale nadaje się na stół świąteczny, albo Sylwestrowy.
Przepis dostałam od Gosi z Tychów.

Piecze się to ponad 3 godziny, ale w sumie to nie my siedzimy w piekarniku tylko mieso :).



KARCZEK W KAPUŚCIE Z ANANASEM
1,5 kg karczku
1 kg kapusty kiszonej
5-6 plastrów ananasa
przyprawa do mięsa wieprzowego

Mieso przyprawić wedug uznania.
Kapustę poszatkować.
Ananas pokroić na kawałki.

W naczyniu ułozyć mieso. Obłozyć kapustą. Po bokach położyć ananasa. Delikatnie przykryć kapustą. Nakryć pokrywką.. Piec 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Na zdjęciu u mnie widać jeszcze kiełbaski, ale one były tylko dodatkiem .

Karczek dodaję do akcji Olgi Smile.


Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

3 komentarze:

  1. Oj, ten karczek jest genialny. Nie dodaję ananasa, bo nie lubię, ale sypnę zawsze grzybków, żurawin... Wyżerka jak się patrzy, a roboty tyle co nic. Najlepszy po dwóch dniach jak przejdzie smakami.

    OdpowiedzUsuń
  2. moja Babcia bardzo, bardzo podobnie przyrządza mięso, u nas często są jabłka, gruszki, ale ananas też raz się trafił, pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow kapusta z ananasem hmn nie robialm ale wyobrazam sobie smak ;) Swietny przepis napewno sobie zapisze

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)