19 grudnia 2009

Biszkopt

Podstawa większości ciast....
Dobry również bez żadnych dodatków, wystarczy kubek mleka czy kakao...

Panie i Panowie ... BISZKOPT!!!

Odkąd stałam się posiadaczką ksiązki 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI biszkopt piekę wedlug jej przepisu.



BISZKOPT
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubic na sztywną pianę, dodac cukier i żółtka.
Dodac mąkę przesianą i zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszac.
Wylac na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st C przez ok 30-40 minut.

Po wyłączeniu piekarnika pozostawic biszkopt w piekarniku jeszcze na kilka minut.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. jaki wysoki i piękny! ja to w sumie biszkoptu takiego z prawdziwego zdarzenia jeszcze nigdy nie piekłam, tylko na roladę płaściuteńki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Viridianka A ja jeszcze nigdy nie robiłam rolady :))

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No, faktycznie piękny jest. Też mam tę książkę i pozostałe zreszta również. Robię podobny biszkopt, tylko cukru daję mniej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenko ja niestety jestem jak narazie posiadaczką tylko tej jednej ksiązki, ale ... powoli mam nadzieje kolekcja mi sie powiekszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. No no no :) Wyglada swietnie musze przyznac:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ...piękny biszkopt. No właśnie już dawno słyszałam że ciasta z tej książki sa wyśmienite chyba sobie taką kupię też....
    i dziękuję pięknie za wyróżnienie...;):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gosiu bardzo dziękuję :)

    Izaa: to fakt ciasta od Siostry Anastazji zawsze wychodzą i są bardzo smaczne!

    Co powstało z tego biszkoptu, już jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, takich podstaw mi zawsze brakowało w pieczeniu zwłaszcza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)