10 grudnia 2009

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Zachciało mi się powspominać lato. Słońce, cieplutko, truskawki :)
Przepisy na drożdżowe ciacha zawsze omijałam szerokim łukiem. Patrzyłam tylko z zazdrością na zdjęcia i odwracałam kartkę. Raz próbowałam zrobić rogaliki drożdżowe i wyszło ... coś twarde z "mazią" w środku. Poza tym mam słabe ręce i nie dam rady wyrobić ciasta drożdżowego.
Ale... jak to w życiu bywa zbiegi okoliczoności nas czasami ratują.
Moje młode guru kulinarne z Wrocławia (właśnie ten ktoś kto tak we mnie wierzył, że mogę upiec najtrudniejsze ciasto w świecie) - powiedziała mi, że przecież nie muszę ręcznie wyrabiać ciasta. Mikser ma zawsze dwie pary widełek. I tymi zakręconymi spokojnie mogę ciasto zrobić.
A druga rzecz to znalazłam najlepszy na świecie przepis na ciasto drożdżowe!!! U Kuchareczki 58. Ciasto naprawdę się zawsze udaje. I ten przepis został sprzedany nawet mojej mamie :)



CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

0,6 kg mąki
50 g drożdży
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki stopionego masła
truskawki (mogą być inne owoce)

Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (ale nie gorące) mleko, 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę , cukier i zmiksować ciasto - lub wyrobić ręcznie.
Dokładnie wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć owoce, posypać kruszonką i tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca, pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na ok 1 godzinę w 180 st C.
Po upieczeniu ciasta, lekko studzimy i polewamy lukrem.

KRUSZONKA:
4 łyżki mąki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru pudru (może być cukier kryształ)

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką.
Ja zawsze kruszonkę robię z podwójnej porcji.

LUKIER:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina przegotowanej gorącej wody
kilka kropli aromatu do ciasta - śmietankowego.
Do szklanki z cukrem pudrem wlać olejek śmietankowy i dodać odrobinę wody, następnie wymieszać, jak będzie za gęste - dodać jeszcze trochę wody. Wody należy dodawać w bardzo małych ilościach. Lukier powinien mieć gęstą ale równoczesnie płynną konsystencję. Gorącym lukrem polewamy ciasto.

Mój mały szkrab oczywiście na w swoim zapasie kilka foremek takich dla dzieci i ten kuchcik też przygotował takie oto cudo!!




Bardzo proszę częstujcie się!

9 komentarzy:

  1. Ciasto drozdzowe z truskawkami...zapachnialo mi latem :) Moge dostac chociaz maly kawaleczek ? :))

    Ja tez wyrabiam ciasto mikserem. Latwiej, szybciej i wygodniej :))

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, widzę że przeniosłaś się na blogspota. Chyba Ci tu wygodniej?

    Fajnie jest tak sobie przypomnieć letnie smaki zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majka: bardzo proszę częstuj się ;)

    Edysia: o wiele wygodniej i tak jakos przyjemniej.

    Pozdrawiam Was cieplutko i truskawkowo

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zateskinlam za tym ciastem.. byl taki okres ze piklam je co tydzien bo tak mi zmakowalalo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo ono takie jest :) Ma magiczną siłe przyciagnia :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Cudownie i letnio :) Od razu uśmiech pojawia się na samo wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szarlotku, jak się ciesze :D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Za Twoją sprawą przeniosłam się w czasie o kilka miesięcy :)
    Bardzo mi miło ,że skorzystałaś z mojego przepisu, dziękuję za tak miłą promocję ;)Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchareczko to ja dziękuje! Każdy Twoj przepis wychodzi :D A ciasto drożdżowe bajka po prostu :))

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)