21 lutego 2012

Puplety w sosie koperkowym i oszukane gnocchi

Niby miało być inaczej. A jedncześnie tak samo smacznie. Myślałam i myślałam i wymyśliłam jak uszczęśliwić męża i córkę obiadem.
Prosty, szybki i bardzo dobry!

A dlaczego oszukane gnocchi? :)
Ha! Bo prawdziwych nigdy jeszcze nie robiłam i czas najwyższy to zmienić, póki co zrobiłam ciasto jak na kluski śląskie a następnie zrobiłam rulonik i kroiłam jak malutkie kopytka.


PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM Z MALUTKIMI KOPYTKAMI

300 g mięsa mielonego (u mnie indyczego)
3-4 łyżki bułki tartej
cebula
jajko
sól, pieprz
pęczek koperku
bulion
mąka
masło

Cebulę drobno posiekać. Do mięsa wrzucić cebulę, dodać jajko, bułkę tartą. Wymieszać wszystko dokładnie. Posolić i popierzyć.
Uformować małe pupleciki.
Zagrzać bulion, do gotującego się bulionu wrzucać pulpety , delikatnie przemieszać. Jak wypłyną gotować jeszcze jakieś 7-10 minut. Wyłowić na talerz.
Koperek drobno posiekać.
W garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Zalać bulionem - rozmieszać dokładnie żeby nie było grudek. Następnie wrzucić koperek i doprawić do smaku. Gotować aż "bulknie" :).
Pulpety włożyć do sosu.
I można podawać z czym dusza zapragnie, u nas było z mini kopytkami :)

SMACZNEGO |:)

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie proste i szybkie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, bardzo mi się podoba taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)