Prosty, szybki i bardzo dobry!
A dlaczego oszukane gnocchi? :)
Ha! Bo prawdziwych nigdy jeszcze nie robiłam i czas najwyższy to zmienić, póki co zrobiłam ciasto jak na kluski śląskie a następnie zrobiłam rulonik i kroiłam jak malutkie kopytka.
PULPETY W SOSIE KOPERKOWYM Z MALUTKIMI KOPYTKAMI
300 g mięsa mielonego (u mnie indyczego)
3-4 łyżki bułki tartej
cebula
jajko
sól, pieprz
pęczek koperku
bulion
mąka
masło
Cebulę drobno posiekać. Do mięsa wrzucić cebulę, dodać jajko, bułkę tartą. Wymieszać wszystko dokładnie. Posolić i popierzyć.
Uformować małe pupleciki.
Zagrzać bulion, do gotującego się bulionu wrzucać pulpety , delikatnie przemieszać. Jak wypłyną gotować jeszcze jakieś 7-10 minut. Wyłowić na talerz.
Koperek drobno posiekać.
W garnuszku rozpuścić łyżkę masła, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Zalać bulionem - rozmieszać dokładnie żeby nie było grudek. Następnie wrzucić koperek i doprawić do smaku. Gotować aż "bulknie" :).
Pulpety włożyć do sosu.
I można podawać z czym dusza zapragnie, u nas było z mini kopytkami :)
SMACZNEGO |:)
Bardzo lubię takie proste i szybkie obiadki :)
OdpowiedzUsuńPysznie, bardzo mi się podoba taki obiadek:)
OdpowiedzUsuń