Postanowiłam i ja się dołaczyć. Znalazłam w książce NIGELLA EKSPRESOWO absolutnie czekoladowe ciasteczka.Ha! Postanowiłam je zrobić. Przeczytałam dokladnie co Nigella radzi i byłam zdziwiona: "... ale piekę tylko połowę, a połowę zamrażam."
Pomyślalam sobie - o matko, jaka dziwna, z 12 ciasteczek połowę zamraża??!!
Niby sama gorzka czekolada, ale mimo wszystko, połowę zamrażać??
O co chodzi??
Ja i tak dałam trochę mlecznej czekolady, ale jak spróbowałam kawałek ciasteczka wiedziałam już doskonale dlaczego Nigella połowę zamraża :). Ciasteczka są tak intensywnie czekoladowe, że są dla prawdziwych czekoladowych maniaków.
Możecie później zmieniać smaki, ja podaję przepis za Nigellą, a przepis dodaję do akcji Bei.
ABSOLUTNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA
125 g czekolady (min. 70% zawartości miazgi czekoladowej)
150 g mąki
30 g kakao
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
125 g miękkiego masła
75 g brązowego cukru
50 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
350 g kawałków gorzkiej czekolady albo groszków czekoladowych
Rozgrzać piekarnik do 170 st. C. Rozpuścić 125 g gorzkiej czekolady w miseczce postawionej na garnku z gorącą wodą. Wsypać do miski mąkę, kakao, sodę i sól.
W drugiej misce utrzeć masło z dwoma rodzajami cukru. Dodać stopniowo czekoladę i wymieszać.
Dodać do czekoladowej masy jajko oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki, wymieszac i dodać czekoladę w kawałkach.
Odmierzyć 12 równych porcji i polozyć je na blaszce do pieczenia w odleglości ok 5 cm od siebie.
Piec ok 18 minut.
Odstawić ciastka na blaszce do pieczenia żeby trochę wystygły, a po 5 minutach przełozyć je na kratkę ażeby stwardniały i wystygły całkowicie.
SMACZNEGO :)
Z pewnością by mi posmakowały! Lubię coś ekstremalnie czekoladowego. Wspaniałe!:)
OdpowiedzUsuńWszystkie słodkości Nigelli są genialne. Jestem od Niej uzależniona:))
OdpowiedzUsuńdo schrupania! :-)
OdpowiedzUsuńmniam ,uwielbiam czekoladowe ciasta,ciasteczka,desery - wszystko :)
OdpowiedzUsuńOch, marzą mi się takie... :)
OdpowiedzUsuń