Tym razem coś w sam raz na zimne dni. Pyszna , sycąca zupa.
ZUPA Z SOCZEWICY I WARZYW
(źródło: KUCHNIA NISKOTŁUSZCZOWA)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 średnia cebula posiekana
4 ząbki czosnku drobno posiekane
350 g marchwi pokrojonej w plasterki
1 łodyga selera naciowego, pokrojna w plasterki
225 g czerwonej soczewicy
600 ml bulionu warzywnego
700 ml wrzątku
150 ml jogurtu
sól, pieprz
makaron
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, czosnek, marchew i seler, delikatnie mieszając ok 5 minut aż warzywa zmiękną.
Dodać soczewicę, wlać bulion i wrzątek. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i ponownie zagotować. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Studzić 10 minut.
Makaron ugotować wedlug przepisu na opakowaniu.
Zupę zmiksować. Następnie znowu podgrzać, dodać jogurt. Doprawić jeśli to konieczne. Podawać z makaronem.
SMACZNEGO :)
Musi być smaczna!:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować, wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńSuper, mogę wypożyczyć?
OdpowiedzUsuńNo jasne :)
Usuń