17 lutego 2012

"Odchudzona" ryba po grecku

W zeszłym roku twardo trzymałam się pewnych zasad. Udało mi się zgubić kilkanaście zupełnie niepotrzebnych kilogramów. Zaczęłam sobie niestety pozwalać na różnego rodzaju smakołyki, więc widzę, że ponownie odbija się to tu, to tam, na ciałku :). A zimą to już w ogóle jest najgorzej, bo chce się chleba z masłem. Ciasta z kruszonką.
Czy ... pączka :) i to kilku najlepiej.
Dlatego po wczorajszym tłustym czwartku biję się w piersi i polecam równie pyszną rybkę :)).
Przepis znaleziony w jakiejś małej książeczce, ale zupełnie nie mam pojęcia w jakiej.


RYBA PO GRECKU

2-3 filety rybne
2 marchewki
1 seler mały
1 pietruszka
2 cebule
koncentrat pomidorowy
½ kostki rosołowej
sól, pieprz
sok z cytryny

Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem oraz
sokiem z cytryny i najlepiej udusić na parze. Wyłożyć do salaterki.
Cebulę pokroić w kostkę, resztę warzyw zatrzeć na grubej
tarce. Cebulę podsmażyć na patelni teflonowej, dodać
warzywa, pół kubka wywaru z ½ kostki rosołowej i dusić do
miękkości. Dodać koncentrat pomidorowy (niedużo), chwilę
dusić. Warzywa wyłożyć na rybę, wystudzić, schłodzić w lodówce.
Jeżeli chcemy podawać rybę na obiad, podajemy oczywiście na ciepło.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Pyszna ta rybka. Bardzo lubię po grecku. Wspaniała:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)