Dziś zapraszam wszystkich gotujących po polsku, którym patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl na pyszne drugie danie.
SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM
kawałek łopatki lub karczku
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
por
ząbek czosnku
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz
Sos:
1,5 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
bulion
1/2 słoiczka chrzanku
sól
pieprz
cukier
Mięso umyć. Warzywa obrać. Do garnka wrzucić mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele angielskie, czosnek. Zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować tak długo aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę. Podsmazyć kilka minut. Dolać bulion. Dobrze rozmieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać chrzan. Doprawić do smaku.
SMACZNEGO :-)
ale mialas smakowity obiadek:) tez bym sobie taki zjadla:)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam sosu chrzanowego. Pyszny obiadek widzę:)
OdpowiedzUsuńi ja bardzo lubię gotowane mięso. takie nawet z rosołu:-)
OdpowiedzUsuńzdrowo i apetycznie. sos chrzanowy jest genialny w smaku;)
OdpowiedzUsuńmniam, mnia... cóż za smakowity obiad!
OdpowiedzUsuńNo i proszę rach ciach i danie gotowe, nawet się człowiek zbytnio nie przemęczy:)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię gotowane mięso, a sos chrzanowy chętnie wypróbuję.
Pozdrawiam:)
Dla mnie to jest poważny obiad...:) Wprosiłabym się, bo sama takich poważnych nie robię - raczej wszystko na szybko.
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Mięsa nie jem, ale sos chrzanowy uwielbiam! Samego chrzanu nie - ma dla mnie za ostry smak, ale z sosem jem wiele rzeczy :)
OdpowiedzUsuńI to mi sie podoba,ze nareszcie pomyslalas ,ze mozna dodac hcrzanu ze sloiczka,wlasnie dzisiaj taki obiadek podam,u nas w Australi nie mozna kupic chrzanu w korzeniu,dziekuje za przepis i pozdrawiam.Maria.
OdpowiedzUsuńCieszę sie bardzo :) Pozdrawiam
Usuń