05 listopada 2010

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym

Bardzo lubię gotowane mięso. Jedni nie przepadają i mogą zrobić z niego np. pasztet czy galert - u nas jednak jest to problem :-).
Dziś zapraszam wszystkich gotujących po polsku, którym patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl na pyszne drugie danie.


SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM

kawałek łopatki lub karczku
2 marchewki
korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
por
ząbek czosnku
2 kulki ziela angielskiego
sól
pieprz

Sos:

1,5 łyżki masła
1-2 łyżki mąki
bulion
1/2 słoiczka chrzanku
sól
pieprz
cukier

Mięso umyć. Warzywa obrać. Do garnka wrzucić mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, por, ziele angielskie, czosnek. Zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować tak długo aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.

Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę. Podsmazyć kilka minut. Dolać bulion. Dobrze rozmieszać, tak żeby nie było grudek. Dodać chrzan. Doprawić do smaku.

SMACZNEGO :-)




Gotujemy po polsku!

10 komentarzy:

  1. ale mialas smakowity obiadek:) tez bym sobie taki zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam sosu chrzanowego. Pyszny obiadek widzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. i ja bardzo lubię gotowane mięso. takie nawet z rosołu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowo i apetycznie. sos chrzanowy jest genialny w smaku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, mnia... cóż za smakowity obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. No i proszę rach ciach i danie gotowe, nawet się człowiek zbytnio nie przemęczy:)
    Też bardzo lubię gotowane mięso, a sos chrzanowy chętnie wypróbuję.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dla mnie to jest poważny obiad...:) Wprosiłabym się, bo sama takich poważnych nie robię - raczej wszystko na szybko.
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mięsa nie jem, ale sos chrzanowy uwielbiam! Samego chrzanu nie - ma dla mnie za ostry smak, ale z sosem jem wiele rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Anonimowy31.3.13

    I to mi sie podoba,ze nareszcie pomyslalas ,ze mozna dodac hcrzanu ze sloiczka,wlasnie dzisiaj taki obiadek podam,u nas w Australi nie mozna kupic chrzanu w korzeniu,dziekuje za przepis i pozdrawiam.Maria.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)