08 listopada 2010

Ostre spaghetti z dynią

W sobotę małżonek przygotował dla nas na kolację spaghetti.
I zaczynam się przekonywać , że ponownie coraz bardziej lubię nutkę ostrości w potrawach. A jeszcze , jeżeli pojawia się jakaś delikatna nutka ... Mniam!!!

Nie przedłużając. Zapraszam na przepyszny makaron! :-)


SPAGHETTI Z SUSZONYMI POMIDORAMI I DYNIĄ

oliwa
1 cebula
5 ząbków czosnku
1/2 czerwonej papryki
2 strąki chili
6 suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
1/2 szklami oliwek
białe wino
oregano
bazylia
świeżo mielony pieprz
makaron
żółty ser
dynia marynowana


Rozgrzac oliwę. Dodać posiekaną drobno cebulę oraz kawałki czosnku (posiekać w plasterki, nie muszą być drobne). Obsmażamy 2 minuty. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i chili - wedlug uznania. Dolać 50 ml białego wina, dodać 6 suszonych pomidorów (posiekanych), kapary i oliwki (pokrojone), zioła (bazylię i oregano) oraz dużo zmielonego pieprzu. Zredukować sos.
Ugotować makaron wedlug przepisu z opakowania .
Wymieszać z sosem.
Wyłożyć na talerz, dodać kawalki dyni marynowanej i posypać serem.

SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Ależ bogactwo na talerzu! Wspaniale wygląda i musi smakować świetnie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. tez lubię pikantne dania, a takie zjadłabym z przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... zapowiada sie smakowicie i jest takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam
    chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)