02 listopada 2010

Bitki i mała papryczka znaleziona w papryce :)

Przyznaję się bez bicia, że dopiero od niedawna robię bitki.
Generalnie mięso robi się samo :). A ten smak.... Rozkosz dla podniebienia.
Kolejny przepis , który dorzucam do akcji GOTUJEMY PO POLSKU, którego patronem jest serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.


BITKI

kilka kawałków schabu
cebula
papryka
sól
pieprz świeżo mielony
papryka sypana
czosnek
olej

Mięso delikatnie rozbić dłonią. Posypać solą, pieprzem i papryką, wetrzeć rozgnieciony czosnek.
Cebulę posiekać w piórka.
Rozgrzać olej, wlożyć mięso i podpiec z każdej strony. Dodać cebulę i podsmażać.
Paprykę pokroić w paski. Dorzucić do mięsa. Podpiec.
Podlać wodą i dusić do miękkości.

SMACZNEGO :)




Gotujemy po polsku!

5 komentarzy:

  1. Lubię takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie takie jedzonko:) latwe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kucharzu Jeden...:) a ja przyznaję się bez bicia, że jeszcze nigdy bitek nie robiłam...i zawsze myślałam, że to nie delikatnie, a jakoś ...mocniej.. No, sama nie wiem... - ale wtedy wyszłyby przecież schabowe... Oj, jak człowiek cos namota...
    W każdym razie fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bitki zawsze kojarzyły mi się z wołowiną, a tu proszę, schabik:)Łatwe i szybkie danie a przede wszystkim smaczne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bitki robiła moja babcia najlepsze :) a takie warzywne niespodzianki są super. też kiedyś znalazłam papryczkę w innej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)