Miła odmiana "normalnego" podania spaghetti. Jak Wam wyjdzie piękny i trwały TORT może to być odmiana tortu dla solenizanta, który nie lubi słodkości.
U mnie wersja ze szpinakiem, ale to z czym połączy się spaghetti to już indywidualna wersja :-))
TORT ZE SPAGHETTI
spaghetti
paczka szpinaku
3-4 ząbki czosnku
łyżka masła + odrobina do wysmarowania formy
200 g mięsa mielonego
cebula
olej
sól
pieprz
starty żółty ser
W garnku rozpuścić masło i dodać szpinak. Poddusić do miękkości. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
W drugim garnku rozgrzać trochę oleju. Cebulkę drobno posiekać. Wrzucić na olej. Dodać mięso mielone. Dodać sól i pieprz. Smażyć do miękkości.
Mięso wymieszać ze szpinakiem.
Makaron ugotować wedlug przepisu na opakowaniu.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Okrągłą formę wysmarować masłem. Ułożyć warstwę makaronu, posypać odrobiną startego sera, zalać częścią sosu. Następnie znowu ułożyć warstwę makaronu, sera i sosu. Górę tortu posypać obficie startym żółtym serem. Można posypać oliwkami.
Wstawić do piekarnika na 30-40 minut.
SMACZNEGO :-)
Zielone mniam :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na niebanalne jedzonko :)) I to w postaci tortu:) Super:)
OdpowiedzUsuńsuper taki torcik :)
OdpowiedzUsuńz pesto też pewnie byłby ciekawy!
pozdrawiam ciepło :)
i kolory i smaki zapowiadają się przepysznie!
OdpowiedzUsuńszpinak i makaron.. jestem zawsze na tak :-)
OdpowiedzUsuńszpinak z makaronem... zawsze i wszędzie.
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł podania ;]
Nie próbowałam jeszcze nigdy szpinaku. Często spotykałam się z niezbyt pochlebnymi opiniami na jego temat. I to mnie w jakiś sposób zniechęcało. A teraz z kolei coraz więcej osób zachwala szpinak, więc myślę, że czas najwyższy wypróbować to zdrowe warzywko. Twoje jedzonko doskonale będzie się na tę próbę nadawać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ciekawy.Ja do takiego zestawu dodaję kurczaka:) Szkoda,że nie wpadłam na taki pomysł podania :( Bardzo fajny pomysł ! :)*
OdpowiedzUsuńsuper!! alez to musi wybornie smakowac!!!!!
OdpowiedzUsuń