I jakby tak pomyśleć ile przepisów mam zapisanych to chyba do końca życia żadne się nie powinno powtórzyć.
Ciasto cynamonowe jest dobre ... ale nie powaliło mnie na kolana, mimo, że uwielbiam cynamon. Jak już zjedliśmy pół blachy, to postanowilismy je posmarować konfiturą i to był dobry pomysł.
PORTUGALSKIE CIASTO CYNAMONOWE
(przepis pochodzi z książki PODRÓŻE KULINARNE. KUCHNIA PORTUGALSKA)
500 g mąki
200 g cukru
150 ml mleka
100 g masła
2 jajka
2 laski cynamonu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Zagotować mleko z laskami cynamonu. Odstawić do wystygnięcia. Wyjąć laski cynamonu.
Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wlać letnie mleko, dodać cukier, masło, jajka i skórkę z cytryny oraz sól. Dobrze wymieszać składniki.
Rozgrzać piekarnik do temp. 180 st. C.
Ciasto wylać do tortownicy. Piec je ok 50 minut.
SMACZNEGO :)
Ciasta cynamonowego nie odmówię:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńMmmm...ale musialo pachniec to ciacho :) Ja chetnie bym sprobowala tego ciasta i z konfitura i bez :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja ostatnio cynamon wielbię- jem go codziennie ( do płatków) i ciągle mam niedosyt. A to też ciasto bym zjadła......
OdpowiedzUsuńCoś dla mojej córki, ona uwielbia cynamon:0
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O! Z dużą ilością cynamonu! Podoba mi się. Ciekawe, czy mnie by zachwyciło. :)
OdpowiedzUsuńja tak zbieram te przepisy i zbieram i chyba czas zrobić listę "do zrobienia w tym miesiącu" dajmy na to i się jej trzymać. :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem jego smaku, bo cynamon lubię niezmiernie
OdpowiedzUsuń