- Ale jakie????
- No wiesz... no takie.
- ?
- Takie jak klopsik tylko z jajkiem w środku.
Olaboga. Co oni w tym przedszkolu podają tym dzieciom.
Pomyślalam, przedyskutowałam z dzieckiem o co chodzi i jak to wygląda i stwierdziłam, że chodzi o pieczeń rzymską :-)
Przygotowałam, podalam i ...
- Eeee Mamuś to nie o to mi chodziło.
Ciężkie jest życie mamy, która musi konkurować z najlepszymi kucharkami z przedszkola. Nie pozostaje mi nic innego jak jedną z tych Pań zaprosić do nas :-) ... na stałe.
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
Cebulkę drobno pokroić. Dodać ją do mięsa, dodać bułkę tartą i jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać , dodać sól i pieprz - według smaku.
Keksówkę wysmarować masłem, wyłożyć połowę mięsa. Ułożyć na mięsie jajka ugotowane na twardo (oczywiście bez skorupek :-) ) i zakryć drugą połową mięsa.
Włozyć do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piec ok 50 - 60 minut. Trzeba po prostu kontrolować. :-)
SMACZNEGO
Ach, te dzieciaki :) Dobry pomysl z tym zaproszeniem kucharki :)) Tylko zastanawiam sie czy znioslabys konkurencje w kuchni :))
OdpowiedzUsuńPieczen pysznie sie prezentuje. Jak cos jeszcze zostalo to ja sie wpraszam na obad :)
ja tam byłabym wniebowzięta z takiej pieczeni ;P
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
Pozdrawiam:)
Hi, hi, dobre:)
OdpowiedzUsuńAle takiej pieczeni to ja bym chętnie spróbowała:)
Ja tak w młodości terroryzowałam moją mamę knedlami- biedna mama, kompletnie nie wiedziała o jakim to cudownym kulkowym daniu ja mówię...
OdpowiedzUsuńPieczeń piękna i napewno smakowita, chyba muszę zrobić, bo mielone mięsko to u mnie nr 1.
Pysznie wygląda ta pieczeń, bardzo smaczna jest.
OdpowiedzUsuńPozdrowienai:)
oj, pociecha z pewnością zadowolona.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;]
U mnie to samo, tyle, że szkole.
OdpowiedzUsuńa ja się dwoje i troję, żeby dzieciom smakowało, choć te potrawy szkolno przedszkolne dość tuczące są, a ja się staram jeść zdrowe, bezmączne potrawy. Przepis na twoją pieczń rzymską wydaje się łatwy do zastosowania i zdrowy, więc na pewno go wypróbuję. Ciekawe co powiedzą dzieci...
Majko: Musiałabym znieść :-). Może bym podpatrzyła jak się robi te wspaniałe rauszki, te cudowne suróweczki , i w ogóle wszystko najwspanialsze :)))
OdpowiedzUsuńPaula: to zapraszam ;)
Anucha: ja również serdecznie pozdrawiam :)
Wiosenko: częstuj się ;)
Wielgasiu: czyli jednym słowem wiesz o czym piszę :-)
Majanko: bardzo dziękuję :-)
Karmel-itko: dziękuję :))
JakSzybkoSchudnąć: spróbuj, może u Ciebie
będzie lepiej niż u mnie :)