26 listopada 2010

Pieczeń rzymska z jajkiem

- Mamuś, zrób takie mięsko jak w przedszkolu.
- Ale jakie????
- No wiesz... no takie.
- ?
- Takie jak klopsik tylko z jajkiem w środku.

Olaboga. Co oni w tym przedszkolu podają tym dzieciom.
Pomyślalam, przedyskutowałam z dzieckiem o co chodzi i jak to wygląda i stwierdziłam, że chodzi o pieczeń rzymską :-)
Przygotowałam, podalam  i ...

- Eeee Mamuś to nie o to mi chodziło.

Ciężkie jest życie mamy, która musi konkurować z najlepszymi kucharkami z przedszkola. Nie pozostaje mi nic innego jak jedną z tych Pań zaprosić do nas :-) ... na stałe.


PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM

500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
sól
pieprz

2 jajka ugotowane na twardo

Cebulkę drobno pokroić. Dodać ją do mięsa, dodać bułkę tartą i jedno surowe jajko. Wszystko dokładnie wymieszać , dodać sól i pieprz - według smaku.
Keksówkę wysmarować masłem, wyłożyć połowę mięsa. Ułożyć na mięsie jajka ugotowane na twardo (oczywiście bez skorupek :-) ) i zakryć drugą połową mięsa.
Włozyć do piekarnika nagrzanego na 200 st. C i piec ok 50 - 60 minut. Trzeba po prostu kontrolować. :-)

SMACZNEGO

9 komentarzy:

  1. Ach, te dzieciaki :) Dobry pomysl z tym zaproszeniem kucharki :)) Tylko zastanawiam sie czy znioslabys konkurencje w kuchni :))

    Pieczen pysznie sie prezentuje. Jak cos jeszcze zostalo to ja sie wpraszam na obad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tam byłabym wniebowzięta z takiej pieczeni ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zgłodniałam:)
    Pięknie się prezentuje.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hi, hi, dobre:)
    Ale takiej pieczeni to ja bym chętnie spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tak w młodości terroryzowałam moją mamę knedlami- biedna mama, kompletnie nie wiedziała o jakim to cudownym kulkowym daniu ja mówię...
    Pieczeń piękna i napewno smakowita, chyba muszę zrobić, bo mielone mięsko to u mnie nr 1.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ta pieczeń, bardzo smaczna jest.
    Pozdrowienai:)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj, pociecha z pewnością zadowolona.
    wygląda pysznie ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie to samo, tyle, że szkole.
    a ja się dwoje i troję, żeby dzieciom smakowało, choć te potrawy szkolno przedszkolne dość tuczące są, a ja się staram jeść zdrowe, bezmączne potrawy. Przepis na twoją pieczń rzymską wydaje się łatwy do zastosowania i zdrowy, więc na pewno go wypróbuję. Ciekawe co powiedzą dzieci...

    OdpowiedzUsuń
  9. Majko: Musiałabym znieść :-). Może bym podpatrzyła jak się robi te wspaniałe rauszki, te cudowne suróweczki , i w ogóle wszystko najwspanialsze :)))

    Paula: to zapraszam ;)

    Anucha: ja również serdecznie pozdrawiam :)

    Wiosenko: częstuj się ;)

    Wielgasiu: czyli jednym słowem wiesz o czym piszę :-)

    Majanko: bardzo dziękuję :-)

    Karmel-itko: dziękuję :))

    JakSzybkoSchudnąć: spróbuj, może u Ciebie
    będzie lepiej niż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)