17 stycznia 2013

Pasta z awokado

Kilka lat temu kupiliśmy awokado. Zrobiliśmy i ... wyrzuciliśmy. Nie wiem w jakiej formie to było zrobione, ale było paskudne. Daliśmy sobie spokój.
Niedawno mąż przyniósł do domu awokado. Zapytałam po co? Skoro to niedobre. Czekaj, czekaj usłyszałam i na śniadanie jadłam pyszny dodatek do chleba.
Dlatego kiedy zobaczyłam na blogu Smak-Zdrowia tę oto pastę , od razu posłałam linka mężowi i już wiedziałam co zjem niedługo :). Dodaliśmy jeszcze do tego przepisu posiekaną czerwoną paprykę. Pyszności!
Pascal Brodnicki kiedyś w swoim programie powiedział, że awokado to głupi owoc :), ponieważ kiedy ma obok siebie pestkę myśli, że jest w całości i nie brązowieje. Coś w tym jest .


PASTA Z AWOKADO

1 awokado (150g)
1 serek wiejski (200g)
1 małe chili
pół czerwonej świeżej papryki
sól
pieprz
sok z cytryny

Wydrążone awokado zgniatamy widelcem, aby nie było zbyt wiele grudek. Serek wiejski odsączamy ze śmietanki, żeby pasta nie podchodziła wodą i dodajemy do awokado. Opcjonalnie jak ktoś lubi na ostro dodajemy posiekane chili . Dodać posiekaną w kostkę paprykę. 
Doprawić solą i pieprzem, skropić delikatnie sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.

 
SMACZNEGO :)

Pamiętajcie, że już w niedzielę kończy się KONKURS!! na który Was serdecznie zapraszam.



7 komentarzy:

  1. smakowita i taka inna:)
    do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapragnęłam takiej pasty:)muszę zrobić..
    Ciekawe przepisy u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawie tu u Ciebie.
    Taką pastę muszę zrobić, narobiłaś mi smaczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbowac ,bo z serkiem jeszcze nie jadłam .Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jakoś nie jestem do awokado przekonana. Posmakowało mi kiedyś na słodko, w deserze, co może dziwne. No,ale na wytrawnie mi jakos nie podchodzi.
    Ciekawa jestem tej pasty.
    Pozdrawiam ciepło:*

    OdpowiedzUsuń
  6. mój stosunek do awokado jest bardzo podobny, ale w końcu się przełamię i kupię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. dobre tez na chleb jest guacamole:dojrzale awikado,troche cebuli czerwonej,chili,czosnek,sok z cytryny ,sól.Mozna dodac oliwe z oliwek kolendre i posiekane pomidory bez nasion i miąższu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)