Ten kurczak to jest naprawdę eskpresowe danie. Tzn. w przygotowaniu, zresztą oczekiwac na niego też długo nie trzeba.
Najlepszy na te chwile kiedy rodzina woła jeść :), a my na przykład opadłysmy z sił.
KURCZAK W ROZMARYNIE
4 pałki z kurczaka
4 podudzia z kurczaka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
rozmaryn
papryka czerwona
olej
2 łyżki rozmarynu wymieszać z 2 lyżkami oleju.
Części z kurczaka umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem i papryką . Następnie porządnie natrzeć rozmarynem wymieszanym z olejem. Czosnek posiekać w plasterki i również obłozyć nim kurczaka. Zostawić na 30 minut.
Przełozyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 70-90 minut. Od czasu do czasu można podlewać wodą.
Kurczaczek będzie wtedy mięciutki.
SMACZNEGO :)
W rozmarynie -pachnąco. :) Czasami dodaję rozmaryn do mięska, lubię jego zapach, znaczy rozmarynu:).
OdpowiedzUsuńI zawsze sobie przypominam krzaki rozmarynu,które rosły na campingu nad Adriatykiem :)
Pozdrowienia! :-)
Z rozmarynem uwielbiam zwłaszcza ziemniaki pieczone w piekarniku! Ale takim kurczaczkiem też nie pogardzę. ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam! :)
u nas na ziemniaczkach tymianek, warto sprobowac z rozmarynem :)
Usuńkurczak i rozmaryn to idealna para:) uwielbiam takie połączenie:)
OdpowiedzUsuńprawda, że pycha? :)
UsuńU nas rozmaryn jest zawsze w zamrażalniku i w hodowli doniczkowej na oknie, ale tu nigdy nie wiadomo.... wyjadę i po rozmarynie:)
OdpowiedzUsuńKurak z rozmarynem fajna rzecz, u nas funkcjonuje pod nazwą kurczak po myśliwsku. Ci co nie stosują rozmarynu, nie wiedzą co tracą!!
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
otóz to :)
UsuńRozmaryn to cudowne ziolo! :)
OdpowiedzUsuńPyszny ten kurczaczek! :D
dziękuję :)
UsuńRozmaryn prawie zawsze stoi u nas na parapecie ,obok królowej bazylii.Kurczaczek z rozmarynem -pychota
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuń