25 stycznia 2013

Kurczak w rozmarynie

Odkrylismy z mężem na nowo rozmaryn. Jakiś czas był przez nas zapomniany, teraz gdy tylko się kończy od razu kupujemy nowy.
Ten kurczak to jest naprawdę eskpresowe danie. Tzn. w przygotowaniu, zresztą oczekiwac na niego też długo nie trzeba.
Najlepszy na te chwile kiedy rodzina woła jeść :), a my na przykład opadłysmy z sił.


KURCZAK W ROZMARYNIE

4 pałki z kurczaka
4 podudzia z kurczaka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
rozmaryn
papryka czerwona
olej

2 łyżki rozmarynu wymieszać z 2 lyżkami oleju.
Części z kurczaka umyć, osuszyć natrzeć solą, pieprzem i papryką . Następnie porządnie natrzeć rozmarynem wymieszanym z olejem. Czosnek posiekać w plasterki i również obłozyć nim kurczaka. Zostawić na 30 minut.
Przełozyć kurczaka do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 70-90 minut. Od czasu do czasu można podlewać wodą.
Kurczaczek będzie wtedy mięciutki.

SMACZNEGO :)

12 komentarzy:

  1. W rozmarynie -pachnąco. :) Czasami dodaję rozmaryn do mięska, lubię jego zapach, znaczy rozmarynu:).
    I zawsze sobie przypominam krzaki rozmarynu,które rosły na campingu nad Adriatykiem :)
    Pozdrowienia! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rozmarynem uwielbiam zwłaszcza ziemniaki pieczone w piekarniku! Ale takim kurczaczkiem też nie pogardzę. ;)
    Serdecznie pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas na ziemniaczkach tymianek, warto sprobowac z rozmarynem :)

      Usuń
  3. kurczak i rozmaryn to idealna para:) uwielbiam takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas rozmaryn jest zawsze w zamrażalniku i w hodowli doniczkowej na oknie, ale tu nigdy nie wiadomo.... wyjadę i po rozmarynie:)
    Kurak z rozmarynem fajna rzecz, u nas funkcjonuje pod nazwą kurczak po myśliwsku. Ci co nie stosują rozmarynu, nie wiedzą co tracą!!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Rozmaryn to cudowne ziolo! :)
    Pyszny ten kurczaczek! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Rozmaryn prawie zawsze stoi u nas na parapecie ,obok królowej bazylii.Kurczaczek z rozmarynem -pychota

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)