05 stycznia 2013

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Zawsze miałam problem z ciastami bananowymi. Widziałam na wielu blogach, w wielu ksiązkach ciasta, chlebki, przeróżne wypieki z bananami w roli głównej. Chciałam spróbować upiec, ale ... Ilekroć kupiłam więcej bananów z myślą, że przecież moja rodzina ich nie zje, zawsze się myliłam. Nie zdążyły nawet pokryć się brązowymi kropeczkami.
Dlatego tylko patrzyłam, podziwiałam i tyle mojego.
W końcu weszłam kiedyś do naszego osiedlowego sklepiku i tak na boku lezały smętnie banany. Okazało się, że są przecenione i w sumie Panie nie wiedzą co znimi zrobić. To  było własnie to :).
Przyniosłam do domu , od razu zastrzegłam, że nikt ma ich nie ruszać. Nawet nie ma na nie patrzeć.
Ale ciasta i tak nie upiekłam.
Ja nie.
Za to dorwała się do pomocy moja córka. Tak się dorwała, że ja w sumie tylko wsadziłam keksówkę do pierknika :-).
Zastanawiałam dlaczego to się nazywa chlebek, przecież wygląda jak babka bananowa. Ale ukroiłam kromeczkę i spróbowalam z masłem.... Pyszności!!!

Przepis znalazłam na blogu Liski.


CHLEBEK BANANOWY

4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką.
Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią.
Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać.
Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę.
Po upieczeniu ostudzić w formie.



SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. piekłam ostatnio:) chlebus bananowy jest boski, zrobił u nas furorę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam taki okres że piekłam je co tydzień, po dwie foremki na raz, wszyscy w domu wiedzieli wtedy, że moich bananów dotykać nie wolno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie z tymi bananami jest dosyć cięzko ;)

      Usuń
  3. Wszystkiego Najlepszego W Nowym Roku !!!
    Robiłam kiedyś dośc często i był pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Swoje pierwsze ciasto bananowe też piekłam z tego przepisu. Nie mogłam się nadziwić jaki on prosty i za nim pomyślałam że piekę chleb bananowy on już był w piekarniku! i zgadam się z zupełności że świetnie smakuje z masłem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda?? Masło na nim jest super :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)