Ten przepis jest tak szybki prosty, że nawet się tego nie spodziewalismy. Kiedy kładłam danie na stól, domownicy zdziwieni pytali JUŻ??
Przepis pochodzi z książki WŁOSKIE DANIA Z MAKARONU. U nas makaron dodatkowo był posypany orzechami i serem plesniowym.
Pycha....
TAGLIATELLE W SOSIE MAŚLANYM Z ROZMARYNEM
4 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
6 łyżek masła
1 kostka rosołowa z wołowiny
500 g makaronu tagliatelle
sól
świeżo starty parmezan do posypania
Rozgrzewamy masło w malym rondlu, dodajemy czosnek i rozmaryn. Często mieszając, smazymy 4 minuty, aż masło się roztopi i zarumieni, a czosnek zmięknie. Dodajemy rozkruszoną kostę wołową, mieszamy aż calkowicie się rozpuści.
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu , aż będzie "al dente", odcedzamy.
Dodajemy do sosu dwie łyżki wody z gotowania.
Makaron przełożyć do ogrzanej salaterki, wymieszać z sosem, dokładnie wymieszać.
Podawać z parmezanem , mozna dodatkowo z orzechami i serem pleśniowym.
SMACZNEGO :)
PAMIETAJCIE O KONKURSIE. Do niedzieli czekam na Wasze odpowiedzi .
moje smaki, moje smaki:D
OdpowiedzUsuńnie ma to jak dobry makaron:D
co racja , to racja :))
UsuńJa też zdecydowanie dam się pokroić za taki makaron
OdpowiedzUsuńCzyli jest nas coraz więcej :))
OdpowiedzUsuńproste i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio zrobiłam domowy makaron. Niezapomniany smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuń