15 stycznia 2013

Tagliatelle w sosie maślanym z rozmarynem

Makarony, ach makarony. Za nie dalibyśmy się pokroić. :).
Ten przepis jest tak szybki prosty, że nawet się tego nie spodziewalismy. Kiedy kładłam danie na stól, domownicy zdziwieni pytali JUŻ?? 
Przepis pochodzi z książki WŁOSKIE DANIA Z MAKARONU.  U nas makaron dodatkowo był posypany orzechami i serem plesniowym.
Pycha....


TAGLIATELLE W SOSIE MAŚLANYM Z ROZMARYNEM

4 drobno posiekane ząbki czosnku
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
6 łyżek masła
1 kostka rosołowa z wołowiny
500 g makaronu tagliatelle
sól
świeżo starty parmezan do posypania

Rozgrzewamy masło w malym rondlu, dodajemy czosnek i rozmaryn. Często mieszając, smazymy 4 minuty, aż masło się roztopi i zarumieni, a czosnek zmięknie. Dodajemy rozkruszoną kostę wołową, mieszamy aż calkowicie się rozpuści.
Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu , aż będzie "al dente", odcedzamy.
Dodajemy do sosu dwie łyżki wody z gotowania.
Makaron przełożyć do ogrzanej salaterki, wymieszać z sosem, dokładnie wymieszać.
Podawać z parmezanem , mozna dodatkowo z orzechami i serem pleśniowym.

SMACZNEGO :)

PAMIETAJCIE O KONKURSIE.  Do niedzieli czekam na Wasze odpowiedzi .

6 komentarzy:

  1. moje smaki, moje smaki:D
    nie ma to jak dobry makaron:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też zdecydowanie dam się pokroić za taki makaron

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli jest nas coraz więcej :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja ostatnio zrobiłam domowy makaron. Niezapomniany smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)