12 kwietnia 2012

Żeberka w miodzie i najlepsza kapusta

Czasami gdy przychodzi niedziela zastanawiamy się co by tu ugotować...
Owszem kluski z sosikiem są super, ale ciągle to samo.... Na szczęście domownicy nie wymagają ode mnie żeby co niedzielę był rosół, kluski, rolada i modoro kapusta.
Było i mięso i kapusta.
Żeberka zostały potraktowane szybkowarem. A kapusta jest naszą ulubioną kapustą i jakąkolwiek ilość zrobię zawsze jej mało.


ŻEBERKA

żeberka (ilość w zależności od ilości spożywających :) )
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka ostra
2  łyżki miodu
3 łyżki oliwy
5 łyżek wody
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego

Żeberka pokroić na kawałki.
Z przypraw , miodu, oliwy i wody przygotować marynatę. Obtoczyć żeberka dokładnie w marynacie , dodać kulki i listki i zostawić na minimum 2 godziny.
Następnie rozgrzać duży rondel i podmsażyć żeberka z dwóch stron razem z marynatą.
Przełożyć żeberka do szybkowara. Dolać trochę wody, zamknąć i gotować już według instrukcji. U mnie gotowały się 35 minut. Wyszły mięciutkie i przepyszne.



NAJLEPSZA KAPUSTA

1 kg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
1 cebula
2 łyżki masła
sól
pieprz
cukier

Kapustę poszatkować i przepłukać. Marchewkę zetrzeć na tarce. Kapustę i marchewkę włożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości.
Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulkę.
Kapustę odcedzić. Dodać cebulkę z masłem. Wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam żeberka w miodzie! ;) Do swojego przepisu dodaję też trochę czosnku, bo fajnie przełamuje smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie muszą smakować te żeberka. Dawno nie jadłam. Jakoś rzadko w ogóle żeberka kupuję.

    A kapucha pyszności - uwielbiam!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczny kąsku : my też uwielbiamy . Pozdrawiam

    Majanko: no właśnie u nas też jakoś za rzadko się pojawiają. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko rewelacyjne ,zjadłabym w ciemno ja i mój mąż ,tylko bez miodu.Pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze można miodu nie dodawac :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie żeberka na pewno pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie przepadam za mięsem, ale spodobał mi się Twój przepis na kapustę. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga: są naprawdę dobre :)

    Smacznie Zdrowo Tanio: zapisz i zrób :)

    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)