21 marca 2013

Kolorowy sernik Siostry Anastazji

Mam problem z sernikami. Najpierw myślałam, że nie umiem ich robić i dlatego coś mi nie wychodzi. Teraz stwierdzam, że chyba nie mam do nich ręki ;). Niby to samo, ale jednak inaczej. Nie piekę ich często, ale bardzo lubię.
Zbliżają się święta Wielkiej Nocy i pomyślałam, że może warto coś upiec. Spróbować. Najważniejsze się nie poddawać i ciągle próbować. Ten sernik piekłam pierwszy raz. Jest po prostu rewelacyjny. Jak to jest, że każde ciasto Siostry Anastazji się udaje i wychodzi przepyszne.
Dekoracje na górze sernika to dzieło mojej Córeczki. Wyrabia się , oj wyrabia się :-).




KOLOROWY SERNIK
(źródło: 103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI - z moimi drobnymi zmianami)

Ciasto:
600 g mąki
250 g masła (może być trochę mniej)
1 cukier waniliowy (dałam 16 g swojego)
250 g cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
8 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i przesiekać nożem. Cukier utrzeć z żółtkami i dodać do mąki. Dodać śmietanę i lekko zarobić ciasto.
Podzielić na 3 części:
- dwie części zostawić jasne
- do jednej części dać 3 łyżki kakao i wymieszać.

Ser:
1 kg sera białego (dałam wiaderkowe)
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 szklanka śmietany (dałam 18 %)
8 białek

Białka ubić na pianę i wymieszać z mąką ziemniaczaną, cukrem pudrem, bydyniem i śmietaną. Następnie dodać ser i wymieszać.

Następnie wysmarować blachę do pieczenia i posypać bułką tartą. Ułożyć 1 częśc ciasta białek - 1/2 częsci sera - ciemne ciasto - ser i na górę jasne ciasto.

Piec w temp. 200 st. C przez 50-60 minut.



SMACZNEGO :)


18 komentarzy:

  1. wygląda bajecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. A wiesz, że ja jeszcze nigdy niczego wg. przepisów siostry Anastazji nie robiłam? Sernik wygląda zachęcająco bardzo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj chociaż jeden przepis, a wpadniesz w jej sidła :)))))

      Usuń
  3. cudny ten serniczek:) a córeńka ma talent:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta siostry Anastazji, musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne dekoracje i bardzo smakowity serniczek. Jeszcze takiego nie robiłam. Właściwie chyba nie przerabiałam jeszcze żadnego z przepisów Siostry Anastazji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przerób jeden i daj znać jak Ci smakują :)

      Usuń
  6. Siostra Anastazja nigdy nie zawodzi:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy2.12.13

    a jaka to blaszka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy18.12.13

    a jakiej szlanki nalezy uzyc? mam tylko takie biale, ciezke z IKEi czy moga byc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze używam szklanki, która ma 250 ml. Więc może najlepiej się posłużyć miarką :)) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)