Przepis, który zamieszczę poniżej robiłam pierwszy raz. I powiem, że wyszła bardzo ciekawie i smakowicie.
Dorzucam go do akcji Gotujemy Po Polsku , któremu patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl.
EKSPERYMENTALNA SZARLOTKA
(przepis pochodzi z ksiązki CECYLKA KNEDELEK CZYLI KSIĄŻKA KUCHARSKA DLA DZIECI)
5 dużych jabłek
kubek kaszy manny
kubek pszennej mąki
kubek cukru
opakowanie cukru waniliowego
pół kostki masła
łyżka masła do wysmarowania tortownicy
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder
Przesiać mąkę do miski, dodać kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Starannie wymieszać wszystkie składniki.
Umyć dokładnie jabłka , obrać ze skóry i zetrzeć na tarce.
Wysmarować tortownicę masłem, posypać bułką tartą. Wysypać dno warstwą suchych produktów. Następnie ułożyć na niej warstwę startych jabłek. Czyność tę powtarzać tak długo aż obie miski będą puste. Należy jednak pamiętać, że ostatnia warstwa to produkty suche. Na końcu równomiernie pokryć całą powierzchnię startym na tarce masłem.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam szarlotki! To zdecydowanie pyszne, polskie ciasta:) Pewnie, robi się je w wielu krajach,ale taka polska, najlepsza:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
a z czym mi kojarzy się szarlotka?
OdpowiedzUsuńtakże z Polską. z Babcią. i zapachem cynamonu i jabłek w jej starej kuchni. i z wiekową angielką, w której takie szarlotki wypiekała.
wow, z kaszą manną koniecznie chcę jej spróbować :)
OdpowiedzUsuńProsta, a pyszna. Wiem, bo sama przygotowywałam i byłam zachwycona! :)
OdpowiedzUsuńcudna szarlotka:) taki kawaleczek to bardzo chetnie bym zjadla, mniam:)
OdpowiedzUsuńświetna ta Twoja szarlotka:)
OdpowiedzUsuńszarlotka kojarzy mi się z Babcią mojego Męża...Babcia robi magiczną szarlotkę :)
mniam :)