29 lipca 2010

Zupa kukurydziana

Razem z mężem bardzo lubimy kuchnię meksykańską. Zresztą nie tylko tą.
Mąż może nawet bardziej, gdyż lubi ostro zjeść. Bardzo ostro. :)
Jego marzeniem, moim zreszta też, jest wybrać się kiedyś do Meksyku.
Narazie możemy tylko ugotować sobie coś meksykańskiego w naszej kuchni i pooglądać przewodniki.
Ale może kiedyś .... :)


ZUPA KUKURYDZIANA
(przepis pochodzi z książki KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Cornelia Zingerling)

4 duże kolby gotowanej kukurydzy
2 pomidory
1 cebula
3 łyżki oleju
600 ml bulionu drobiowego
sól
mielony czarny pieprz
grzanki

Ziarna kukurydzy odkroić ostrym nożem. Połowę ziaren zmiksować, a resztę zostawić w całości.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić z nich ogonki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno pokroić. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wlożyć do niego cebulę oraz pomidory i całość podsmażyć. Dodać całe ziarna kukurydzy i całość zamieszać.
Podlać warzywa bulionem i dodać zmiksowane ziarna kukurydzy. Zupę posolić, popierzyć i podgrzać.
Podawać z grzankami.

Zupę tę dodaję do akcji Ireny i Andrzeja.

6 komentarzy:

  1. Nie "może kiedyś" ale "na pewno" ;)
    Lubię kukurydzę, muszę wypróbować taką zupę!

    OdpowiedzUsuń
  2. O a ja takiej zupy jeszcze nie robilam
    Aptycznie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na zupę :) Nigdy takiej nie jadłam.
    Chciałabym Cię zaprosic do konkursu kulinarnego na moim blogu

    www.gotowaniecieszy.blox.pl

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zupa kukurydziana brzmi niezwykle pysznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie !!! Czas ją spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Arven - masz rację Z PEWNOŚCIĄ :)

    Gosiu, Kasiu, Asiejko, Ivon - i przyznaję z ręką na sercu NAPRAWDĘ JEST SMACZNA!

    :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)