Koniec tego! Tym razem nie pytałam nikogo o zdanie i postanowiłam zrobić coś zupełnie innego.
Pomysł znalazłam na tym blogu. I serdecznie zachęcam do zrobienia. Pyszne danie.
NADZIEWANE PIERSI KURCZAKA
4 piersi z kurczaka
3 lyżki oleju
800 g pieczarek
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1 lyżka soku z cytryny
1/2 szklanki białego wina
posiekana natka pietruszki
1 szklanka bulionu
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki masła
sól
pieprz
Pojedyńczą pierś z kurczaka delikatnie przeciąć w połowie, ale nie do końca, i rozłozyć pierś z kurczaka. Następnie delikatnie rozbić tak aby zrobił się z piersi prostokąt.
Mięso posolić i popieprzyć z obu stron.
Pieczarki oczyścić i pokroić . Na dużej patelni rogrzać 1 lyżkę oleju. Wrzucić na patelnie pieczarki. Posolić i popieprzyć. Smażyć kilka minut , aż płyn wyparuje i pieczarki zaczną nabierać złotego koloru.
Dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smazyć kolejne kilka minut, aż cebula zmiękknie i bedzie złocista.
Następnie zmiksować całą pieczarkową masę. Dodać dużą lyżkę posiekanej natki pietruszki, 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz rozsmarować na każdej z piersi kurczaka. Zwinąć delikatnie, tak, żeby farsz nie wypadł. Związać roladki sznurkiem.
2 łyżki oleju rozgrzać w dużym rondlu, i włozyć piersi z kurczaka. Smazyć z każdej strony tak aby każdy z boków był zloto- brązowy.
Dodać bulion i wino przykryć garnek pokrywką i gotować tak długo aż mięso będzie miękkie.
Następnie wyjąć kurczaka i zrobić sos. Dodać musztardę i dokładnie trzepaczką wymieszać. Gotować tak dlugo aż sos się zredukuje. Wtedy dodać masło i sok z cytryny do smaku oraz tyle posiekanej natki pietruszki ile chcemy .
Przed podaniem pamiętać o ściągnięciu sznurka :).
SMACZNEGO :)
Podoba mi się taki kurczak!
OdpowiedzUsuńMnie też się spodobał ;)
UsuńPyszne! bardzo lubię ta przygotowanego kurczaka :)
OdpowiedzUsuńspróbuj zatem :)
UsuńPodobają mi się nadziane w ten sposób:)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
Usuńbardzo lubię nadziewane roladki z kurczaka, a Twój przepis jest przepyszny! koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńdaj potem znać jak Ci smakował :)
UsuńMuszą byc przepyszne i bardzo delikatne
OdpowiedzUsuńwlasnie takie są :)
Usuńbardzo smakowite:)
OdpowiedzUsuńWitaj, miło mi zaprosić Cię do zabawy:
OdpowiedzUsuńhttp://vegarnkowo.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Pozdrawiam.
dziękuję :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńa czy efekt smakowy będzie podobny, gdy nie dodamy wina ?
OdpowiedzUsuńpowiem szczerze, że nie wiem, ponieważ ja dodalam wina, ono zresztą wyparuje. Można zawsze spróbować :)
Usuń