06 listopada 2012

Wykwintne ciasto z jabłkami

Kiedy otwieram oczy i za oknem jest ... ciemno. Strasznie leje i nie zanosi się żeby było inaczej. W takich chwilach mam ochotę jak niedźwiadki zakopać się gdzieś i zasnąć i obudzic się dopiero na wiosnę.
Niestety tak sie nie da, dlatego wertuję książki i ratuję się pysznościami.
Tym razem pomysł znalazłam w książce Jana Czernikowskiego CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA.



WYKWINTNE CIASTO Z JABŁKAMI

200 g mąki pszennej
125 g cukru
125 g miękkiego masła
3 żółtka
3 białka
3-4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka obrane i pokrojone w plasterki
cynamon

Utrzeć masło z cukrem do białości i dodawać stopniowo żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i tyle zimnego mleka żeby otrzymać gładkie ciasto.
Białka ubić na sztywno.
Pod koniec wymieszać masę z pianą ubitą z białek i wyłożyć do wysmarowanej formy.
Na górę ułożyć jabłka , posypać cynamonem i cukrem.
Piec w 180 st. C przez ok 1 godzinę.



SMACZNEGO :)

13 komentarzy:

  1. właśnie wsunęłam szarlotkę;) ale ta twoja jest boska, zjadłabym teraz i taką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, smakowitości. Ja bardzo lubię ciasta z jabłkami:)
    Kojarzą się tak ciepło jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie wlasnie tak się z jesienią kojarzą wszelkie ciasta z jabłkami, szarlotki , jabłeczniki :))

      Usuń
  3. Poproszę kawałeczek w przesyłce do Jaworzna... chętnie przygarnę. Bo cała blacha to za dużo, ale kawałeczek do kawki byłby jak znalazł. Szarlotka prezentuje się cudownie

    OdpowiedzUsuń
  4. basinepichcenie7.11.12

    Mail poszedł

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam ten ból. Kiedy otwieram jedno oko przed piątą i nie widzę nic, za to słyszę gęste krople uderzające w okno... Nie chce się nic. Takie ciasto może być całkiem niezłą motywacją wygrzebania się spod kołdry ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jeszcze dodatkkowo nie lubię deszczowego, szarego listopada .... :)) A ciasto jest dobrą motywacją :)

      Usuń
  6. rzeczywiście wykwintne, bo prezentuje się smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)