22 listopada 2012

Cukinia w zalewie musztardowej

Dostałam jakiś czas temu MEGA cukinię :-). Nikt nie wiedział co z nią zrobić, ani darujący, ani moja mama, nikt. Zrobiłam placuszki i jeszcze jej dużo zostało.
I stwierdziłam, że zrobię cukinię w słoiczkach. Tylko jaka zlewa? Hm.. Kiedyś jadłam najlepsze ogórki w zalewie musztardowej , które robiła Mama naszych znajomych z Wrocławia. Były przepyszne  i postanowiłam odtworzyć ten smak, ale do słoiczków dałam cukinię.
Otworzylismy pierwszy słoik po jakiś 6 tygodniach. Kochani! ODLOT. Wyszły rewelacyjne. Chrupiące. Mniam!


CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ

ok. 2 kg obranej i pokrojonej w slupki cukini
słoiczek musztardy
1 l wody
1/2 - 1 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki octu
1 łyżka soli
gorczyca
czosnek
liście laurowe

Słoiki wyparzyć , obraną cukinie włożyć ciasno do słoików.
Wodę, zagotować z octem, cukrem, miodem i solą.
Po zagotowaniu zdjąc garnek z palnika i dodać musztardę. Dodać według smaku. Ja dałam 3/4 słoiczka.
Smak zalewy musi być instensywny musztardowy i jednocześnie delikatnie słodkawy.
Do słoiczków z cukinią dodać 1 ząbek czosnku i łyżkę gorczycy i listek laurowy. Zalać zalewą. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Potem najgorsze - zostawić na kilka tygodni cukinię w spokoju.

SMACZNEGO :)

12 komentarzy:

  1. moja babcia robi właśnie ogórki w takiej zalewie:) w życiu nie jadłam lepszych;) zawsze znikają w pierwszej kolejności:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) mam nadzieję, że jak juz bede babcią to dalej bedzie mi się chiało robić "słoiczki" i wnuczęta beda je chwalić :))

      Usuń
  2. o u mnie właśnie też ogórki tak mamusia robiła :) ale cukinia przecież też tu dobrze pasuje - dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym. Nic tylko jak najszybciej muszę się wybrać do Ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, koniecznie :))) zdrowiej szybko!

      Usuń
    2. basinepichcenie23.11.12

      Dziękuje, zdrówko się przyda :)

      Usuń
  4. Wow, fajny pomysł!
    Ja także miałam nawał cukinii i także dostałam ją w prezencie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) takie prezenty potem daja dużo do myślenia :) Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Robiłam w takiej zalewie ogórki ,ale cukinię nie .Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  6. lubi cukinię i w takiej wersji jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przeoisu:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)