I stwierdziłam, że zrobię cukinię w słoiczkach. Tylko jaka zlewa? Hm.. Kiedyś jadłam najlepsze ogórki w zalewie musztardowej , które robiła Mama naszych znajomych z Wrocławia. Były przepyszne i postanowiłam odtworzyć ten smak, ale do słoiczków dałam cukinię.
Otworzylismy pierwszy słoik po jakiś 6 tygodniach. Kochani! ODLOT. Wyszły rewelacyjne. Chrupiące. Mniam!
CUKINIA W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
ok. 2 kg obranej i pokrojonej w slupki cukini
słoiczek musztardy
1 l wody
1/2 - 1 szklanki cukru
2 łyżki miodu
3/4 szklanki octu
1 łyżka soli
gorczyca
czosnek
liście laurowe
Słoiki wyparzyć , obraną cukinie włożyć ciasno do słoików.
Wodę, zagotować z octem, cukrem, miodem i solą.
Po zagotowaniu zdjąc garnek z palnika i dodać musztardę. Dodać według smaku. Ja dałam 3/4 słoiczka.
Smak zalewy musi być instensywny musztardowy i jednocześnie delikatnie słodkawy.
Do słoiczków z cukinią dodać 1 ząbek czosnku i łyżkę gorczycy i listek laurowy. Zalać zalewą. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Potem najgorsze - zostawić na kilka tygodni cukinię w spokoju.
SMACZNEGO :)
moja babcia robi właśnie ogórki w takiej zalewie:) w życiu nie jadłam lepszych;) zawsze znikają w pierwszej kolejności:D
OdpowiedzUsuń:-) mam nadzieję, że jak juz bede babcią to dalej bedzie mi się chiało robić "słoiczki" i wnuczęta beda je chwalić :))
Usuńo u mnie właśnie też ogórki tak mamusia robiła :) ale cukinia przecież też tu dobrze pasuje - dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :))) pozdrawiam ciepło :)
UsuńOj zjadłabym. Nic tylko jak najszybciej muszę się wybrać do Ciebie
OdpowiedzUsuńKochana, koniecznie :))) zdrowiej szybko!
UsuńDziękuje, zdrówko się przyda :)
UsuńWow, fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńJa także miałam nawał cukinii i także dostałam ją w prezencie :)
:)) takie prezenty potem daja dużo do myślenia :) Pozdrawiam.
UsuńRobiłam w takiej zalewie ogórki ,ale cukinię nie .Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńSprobuj koniecznie cukinie :)
Usuńlubi cukinię i w takiej wersji jeszcze nie jadłam, chętnie skorzystam z przeoisu:)
OdpowiedzUsuń