08 maja 2011

Babka z malinami

Ta babka królowała u nas w tym roku na stole wielkanocnym.
Wiem, wiem, że już zaczął się maj, ale to będzie babka, która będzie królowała nie tylko w czasie świat.
Zachwyciła mnie.

Przepis znalazłam w jakimś malutkim dodatku do gazety. Niestety nie mam pojęcia w której. Przepis podaję już z moimi zmianami.


BABKA Z MALINAMI

200 g malin mrożonych
200 g mąki
200 g masła
skórka starta z 1 cytryny
sok z połówki cytryny
250 g cukru
4 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki rumu
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder

Maliny rozmrozić , osuszyć i oprószyć 1 łyżeczką mąki.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny, jajka, rum. Ucierać.
Dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę i proszek do pieczenia.
1/4 ciasta przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałego ciasta dodać maliny i bardzo ostrożnie wymieszać. Również przełożyć do formy.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec ok 1 godziny.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO :)

8 komentarzy:

  1. Z malinkami, mniam :) Musi być pyszna i to bardzo:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maliny... oj jak mnie się już chce lata ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ciasta z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi nieziemsko pachnieć. Uwielbiam wypieki z malinami, a zapach pieczonego malinowego ciasta, rozchodzący się po domu niezapomniany:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z malinami biorę w ciemno:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z malinami to i ja się z chęcią poczęstuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. już maliny? ale fajnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)