14 maja 2011

Cukinia z czosnkiem

Bardzo lubię cukinię.
Chrupkość skórki i miękkość w środku.
Tym razem  mocno czosnkowe. Pycha.


CUKINIA Z CZOSNKIEM
(źródło: KUCHNIA MEKSYKAŃSKA Cornelia Zingerling)

600 g cukini
5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól
mielony czarny pieprz

Cukinię umyć, odkroić od nich ogonki, a następnie pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cukinię  i stale mieszając smażyć cukinię na silnym ogniu przez 4 minuty, a następnie posolić i popierzyć.
Zredukować ogień dodać czosnek i smażyć całość przez kolejne 2-3 minuty. Gotowa cukinia nie powinna być zbyt miękka.


SMACZNEGO :)

Przepis dodaję do akcji Shinju, Hola Mexico.


8 komentarzy:

  1. Takie proste i takie pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łatwo, szybko i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubie takie szybkie i smaczne jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam taką wczoraj! Tylko jeszcze z fetą, bo ona się tak fajnie rozmazuje na cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cukinię chyba właśnie najbardziej lubię z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się: cukinia z czosnkiem, tak po prostu - po prostu pycha!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Połączenie idealne, uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)