Dziś zapraszam na zrazy wieprzowe. Najlepiej smakują z kaszą.
ZRAZY WIEPRZOWE
mięso wieprzowe (np. schab)
ogórek korniszon
boczek wędzony lub kiełbasa
cebula
musztarda
sól, pieprz
biały sznurek :-)
Mięso tłuczemy. Posypać solą i pieprzem z obu stron. Ogórek , boczek i cebulę pokroić w kostkę. Mięso posmarować z jednej strony musztardą, nałożyć farsz. Zawinąć i obowiązać sznurkiem, żeby podczas pieczenia nic ze zraza nie uciekło.
Na patelni lub w garnku rozgrzać olej i smażyć roladę z każdej strony. Kiedy mięso będzie już mocno podsmażone podlać wodą i dusić do miękkości.
Można też cebulę, boczek i ogórka pokroić w słupki i tak włożyć do zraza, ale ja kroję w kostkę, a "słupki" wkładam do rolady :-)
SMACZNEGO :)
O, to chyba jeden z niewielu takich typowo polskich obiadów które nawet lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :) A do tego koniecznie czerwona kapusta :)
OdpowiedzUsuńo tak, zrazy koniecznie z kaszą :-)
OdpowiedzUsuńto ja się z przyjemnością takim zrazikiem poczęstuję :)
OdpowiedzUsuńArven: cieszy mnie to bardzo :)
OdpowiedzUsuńWedelka: o tak, czerwona lub biała ;)
Asiejka: otóż to!! :)
Paula: bardzo proszę na zdrowie :-)))