24 października 2010

Leczo

Leczo kojarzy mi się z pełnią lata.
Kiedy pomidory smakują jak pomidory.
Kiedy ceny papryk nie przyprawiają o zawał serca.
Kiedy jest cukinia i bakłażan.

Ile kucharzy tyle odmian leczo :-)
Zapraszam dziś na moje.


LECZO

duża cukinia
bakłażan
papryka czerwona
papryka zielona
papryka żółta
3-4 duże pomidory
duża cebula
3 ząbki czosnku
6 parówek
sól
pieprz
ostra papryka
oliwa do smażenia

Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w plastry, posypać solą i odłożyć na bok. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych - pokroić w paseczki. Cukinię przekroić wzdłuż, usunąć lyżeczką miąższ z pestkami. Pozostałość pokroić w półksięzyce.
Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę. Bakłażana opłukać pod wodą , osuszyć i pokroić w plasterki.
Parówki pokroić w plasterki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Zeszklić. Dorzucić parówki. Smazyć kilka minut. Dodać paprykę, bakłażana i cukinię. Podsmażać tak dlugo aż będą miękkie.
Dodać pomidory, sól, pieprz i ostrą paprykę. Podlać wodą i dusić warzywa ok. 30 minut.

SMACZNEGO :-)

4 komentarze:

  1. Pyszne. Bardzo lubię leczo,dawno nie jadłam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam leczo. Wlasnie przedwczoraj tez robilam :)) Zawsze dodaje wszystkie skladniki "na oko". I najbardziej lubie leczo z dodatkiem cukinii i baklazana wlasnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam leczo w każdej postaci :) aż mi zapachniało tym aromatem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna jest taka pełnia lata jesienią :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za każdy komentarz. Zapraszam do czytania, gotowania i zyczę smacznego :)